Ett 80-tal besökare kom till Entrétorget i Mörby i kommunens första valsnack om äldrefrågor.

Samtliga partierna i fullmäktige var representerade. Moderator var den folkkära journalisten Ulf Elving, som ledde samtalet med de förbestämda frågorna från arrangörerna.

Varmt och glatt

Ingrid Erneman från SPF Idun, seniororganisation med cirka 800 medlemmar, en av de bakom arrangemanget. Trots den höga värmen var hon, liksom de flesta besökarna, på gott humör.

– Jag hoppas att det blir bra diskussioner, säger hon.

Även Ulf Elving var på tårna.

– Jag älskar politik och har varit med på sådana här debatter sedan jag var liten med papper och penna. Det ska bli kul, säger han till Mitt i.

Korttidsboende och ensamhet

Snackets fem frågor var: Satsningar partierna vill göra inför nästa mandatperiod i äldrefrågan. Varför Danderyd inte har ett korttidsboende. Hur kommunen kan stötta pensionärsorganisationer, trafiksituationen- och ensamheten hos äldre.

Sara Degrér (KD) satt med i publiken och svarade på vad hon ansåg var den viktigaste frågan.

– Att lyssna på våra äldre. Börja där. Vilka behov finns som vi behöver lösa nu? Vi börjar ofta från andra hållet, och lyssnar sedan, säger hon.

En av de tyngsta frågorna under debatten var den om korttidsboende. Något som Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden, fick svara på. Hon berättade att det finns planer på ett eget korttidsboende.

– Det är en sorg att det inte finns, sa hon.

– Men ditt parti har styrt den här kommunen sedan hedenhös, varför har det inte blivit något, frågade Ulf Elving.

– Ja, säg det. Jag har inget svar på den frågan, helt enkelt.

Besked

Under frågestunden lyftes även den om radhusen i Enebyberg, de kommunala boenden som tidigare varit seniorboenden och som bedömts för dyra att rustas upp.

Publiken undrade hur länge man kommer få bo kvar i sitt seniorboende: Hur länge du vill, svarade då Carina Erlandsson (M).

– Tills jag dör? frågade en av damerna i publiken.

– Självklart, svarade Carina Erlandsson (M).