Många svenskar har inte rest på mer än ett och ett halvt år och är fullvaccinerade, samtidigt som UD har lyft den pandemirelaterade reseavrådan som tidigare gällde till de flesta av världens länder.

Många har därför bokat resor över jul och nyår eller går i tankarna att göra det. Men det gäller att tänka till och vara förberedd, menar UD.

– Ett stort ansvar vilar på resenären. Det gäller att läsa på vad som gäller i respektive land. Det kan handla om krav om munskydd eller krav på vaccinpass, säger Klara Höök på UD:s presstjänst.

https://www.mitti.se/nyheter/helenas-karlek-cai-dog-i-covid-19-ett-av-nara-4-500-offer-i-stockholm/repuka!h5sbXwWTg0jRWoxFt74oQ/

Enligt UD är det viktigt att resa med goda marginaler, både tidsmässigt och ekonomiskt.

– Man kan tvingas i karantän, bli kvar längre än man tänkt sig och behöva boka om sina flygbiljetter. Det är därför väldigt klokt att se över sin reseförsäkring. Det är en helt annan resesituation än innan pandemin.

Reseavrådan kan införas igen

UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till alla världens länder infördes i mars 2020 på grund av coronapandemin. Den hävdes 1 oktober i år.  En sådan generell avrådan ansågs inte längre befogad.

– Sverige har generellt en hög vaccinationsgrad och resenärer och reseaktörer har anpassat sig till den nya situationen. Men vi har en ständig beredskap för att kunna återinföra reseavrådan till länder eller regioner.

Och det kan ske väldigt snabbt?

– Ja, men det är inget vi gör lättvindligt. Och det är inget vi kan spekulera i just nu.

https://www.mitti.se/nyheter/omikron-har-natt-stockholm/repukD!PECUSyduh9rGc9TA8lAWGg/