Det var runt klockan 22.20 på torsdagen den 14 september som polisen larmades om en skottlossning mot ett radhus i Jordbro i Haninge.

Ingen skadades men polisen rubricerar händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott.

Två tonårspojkar greps efter händelsen. Den ena pojken frihetsberövades inte eftersom han är under 15 år. Den andra har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

En man i 20-årsåldern greps två dagar efter skottlossningen i Jordbro. Han har häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och för att i två fall ha involverat underåriga i brottslighet.

Involverat underåriga

– Jag påstår att han har involverat de andra två i brottet, eftersom de är underåriga, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

Mannens advokat Rodney Humphreys säger att hans klient uppger att han är oskyldig.

– Han förnekar inblandning. Jag avstår från att kommentera ärendet annat än att min klient bestred häktningen och förnekar att han varit inblandad i brottet överhuvudtaget. 

Åtal mot mannen ska väckas senast den 17 oktober, för tonåringen ska åtal väckas senast den 2 oktober.

Tror man att de verkar i en större organiserad brottslighet?

– Det finns saker som tyder på att detta sker inom organiserad brottslighet, ja, säger Per-Erik Rinsell.

Hur ser man på att man häktar någon som är så pass ung?

– Det är ju ett nederlag. Vi ska ju egentligen inte ha folk som är så unga i häktet. Men bara på Södra åklagarkammaren i Stockholm har vi runt 20 personer som är så unga som sitter häktade för grova brott. Det är en väldigt obehaglig utveckling.

Beskjuten bostad på Lidingö

Strax före midnatt i måndags blev en bostad i Larsberg beskjuten med flera skott. En av de häktade Lidingöborna har en koppling till bostadshuset.

Per-Erik Rinsell kan dock inte säga om polisen misstänker att det har någon koppling till skottlossningen i Jordbro.

– Jag känner till att det har hänt men jag är inte förundersökningsledare i det ärendet och har ingen närmare insyn i det.

Förundersökningsledaren för skottlossningen i Larsberg menar att förundersökningen för den händelsen är i sin linda.

– Den är alldeles i inledningen och det finns ingen skälig misstänkt än, säger åklagaren Lucas Eriksson.

Hur ser kopplingen ut mellan skottlossningen i Jordbro och skottlossningen i Larsberg? 

– Det är ingenting som jag kommer att gå in och kommentera, säger Lucas Eriksson.

Sedan händelsen i Larsberg genomför polisen trygghetsinsatser på ön. De har pågått under veckan och fortsätter fram till söndag 1 oktober. Både polisen och stadens vaktbolag kommer därför att synas till mer än vanligt på Lidingö.

Polisen ber att alla är försiktiga med att sprida obekräftade uppgifter kring händelsen. Den som har uppgifter att dela med polisen är dock välkommen att ringa eller tipsa på polisen.se.