Jakob är anställd av Svenska kyrkan i Sundbyberg och den som har hand om bina som fanns i två kupor vid askgravplatsen. En morgon i början av november upptäckte han att insekterna var stulna.

– Jag blev så snopen. Locket låg lite annorlunda och när jag tittade ner var bina och ramarna borta. Jag vet inte vad de har tänkt, säger Jakob.

Värmde drottningen

Fram till stölden låg bina som ett klot runt sin drottning på en av ramarna i kuporna där de matade och värmde henne. Drottningens ram och några fler har stulits och Jakob Hildebrandt tycker det verkar som att tjuven eller tjuvarna har vetat vad de sysslade med.

– De tar drottningen och då följer alla med. Så de måste kanske haft med sig en låda och lastat över allt till sin egen bikupa. För det verkar inte vara några som busat, utan det ser ut att vara någon som haft kunskap.

Under sommaren kan det vara 80 000 bin vid begravningsplatsen. Och nu under vintern uppskattar man att mellan 10 000-30 000 bin fanns inne i lådorna, men nu är alltså alla bin borta.

– Det är tråkigt för vi har hållit på i några år och varit så stolta över bina, säger Jakob Hildebrandt.

Hänt på andra ställen

Jakob har hört att det händer att bin har stulits på andra ställen i Stockholm, men det har enligt honom aldrig hänt i Sundbyberg förut.

Svenska kyrkan i Sundbyberg ska polisanmäla stölden.

Kyrkan tvingas nu starta upp med nya bin under våren som kommer och köpa en ny drottning och ägg.

– Det tar ett år innan man får upp ett nytt starkt samhälle igen som kan ge honung, säger Jakob Hildebrandt.