Snopen. "Jag vet inte vad de har tänkt", säger Jakob Hildebrandt om bitjuvarna på begravningsplatsen. Foto: Svenska Kyrkan

Tusentals bin har stulits från begravningsplatsen

Tiotusentals bin bodde på Sundbybergs begravningsplats – men en dag var drottningen och hennes arbetsbin borta. "Jag vet inte vad de har tänkt", säger Jakob Hildebrandt om bitjuvarna.

  • Publicerad 13:39, 12 nov 2021

Jakob är anställd av Svenska kyrkan i Sundbyberg och den som har hand om bina som fanns i två kupor vid askgravplatsen. En morgon i början av november upptäckte han att insekterna var stulna.

– Jag blev så snopen. Locket låg lite annorlunda och när jag tittade ner var bina och ramarna borta. Jag vet inte vad de har tänkt, säger Jakob.

Värmde drottningen

Fram till stölden låg bina som ett klot runt sin drottning på en av ramarna i kuporna där de matade och värmde henne. Drottningens ram och några fler har stulits och Jakob Hildebrandt tycker det verkar som att tjuven eller tjuvarna har vetat vad de sysslade med.

– De tar drottningen och då följer alla med. Så de måste kanske haft med sig en låda och lastat över allt till sin egen bikupa. För det verkar inte vara några som busat, utan det ser ut att vara någon som haft kunskap.

Under sommaren kan det vara 80 000 bin vid begravningsplatsen. Och nu under vintern uppskattar man att mellan 10 000-30 000 bin fanns inne i lådorna, men nu är alltså alla bin borta.

– Det är tråkigt för vi har hållit på i några år och varit så stolta över bina, säger Jakob Hildebrandt.

Hänt på andra ställen

Jakob har hört att det händer att bin har stulits på andra ställen i Stockholm, men det har enligt honom aldrig hänt i Sundbyberg förut.

Svenska kyrkan i Sundbyberg ska polisanmäla stölden.

Kyrkan tvingas nu starta upp med nya bin under våren som kommer och köpa en ny drottning och ägg.

– Det tar ett år innan man får upp ett nytt starkt samhälle igen som kan ge honung, säger Jakob Hildebrandt.

Tömt. Locket låg lite annorlunda och när personalen tittade ner var bina och flera ramar borta från kuporna. Foto: Svenska Kyrkan

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58