Solen gassar över Gubbängsfältet som är uppdelat i 64 olika spelplaner när handbollsturneringen Eken cup ordnas för 47:e gången. Nästa år firar cupen, som var inställd under två år på grund av pandemin, 50 år.

På plan 57 möts Sannadals SK och Skuru IK för andra gången i rad den här fredagen.

– Det är svårt att ta bollarna som kommer från sidan, säger Emma Barsky, 9, som står i mål för Sannadals SK i dag.

Emma Barsky, 9 år, spelar i Sannadals SK.

Emma Barsky, 9 år, spelar i Sannadals SK.

Mimmi Epstein

Hon har spelat handboll i laget, vars motto är "framgång genom gemenskap", i ett och ett halvt år. Hemmahallar är Västertorpshallen och Kämpetorpshallen.

– Alla spelare i laget behöver samarbeta för att det ska gå bra. Annars fungerar det inte, säger Emma Barsky, som är inställd på att gå handbollsgymnasium när det blir dags.

Men om det blir en framtida heltidskarriär är hon osäker på.

– Jag har en lista på fler yrken jag kan tänka mig. Till exempel författare, forskare eller illustratör, säger Emma Barsky.

Bajamajor och vattenkranar

Spelande och påhejande gäster kommer från hela landet, men även från Finland och Baltikum. Här och var köar folk till tält med försäljning av bland annat kaffe, glass och sura remmar. På flera platser står bajamajor och kranar utställda där man kan fylla på vattenflaskor.

Isabelle Wallensjö, 9 år, spelar i Tyresö Handboll. Snabba passningar och bra försvar är ett recept på framgång, enligt henne.

Isabelle Wallensjö, 9 år, spelar i Tyresö Handboll. Snabba passningar och bra försvar är ett recept på framgång, enligt henne.

Mimmi Epstein

Ur högtalarna hörs ständiga uppdateringar om vilka lag som ska mötas härnäst och hur lång tid det är kvar till andra halvlek. Under helgen spelas 1660 matcher, och 489 lag deltar, varav 35 seniorlag. Allt som allt deltar 5239 spelare. Vinnare utses i respektive åldersklass från 12 års ålder.

– Men alla spelare får medalj. Under lördagen hade vi 15 000 besökare, de andra dagarna runt 12 000. Det var en otroligt fin stämning. Men det är klart att det ropades några gånger i walkietalkien om att toapapperet var slut i någon bajamaja, säger en något hes Ingvar Hellström, kassör på Eken cup, till Mitt i när vi pratar med honom på måndagen efter turneringen.

– Man är inte van att prata nonstop i flera dagar, fyller ordförande Curt Ohlsson, även han hes efter att ha stått i informationstältet under helgen, i.