Klockan 09.15.

Vi tar den nybyggda trätrappan upp till klätterparken på höjden. Det är en tur med många trappsteg men klart bekvämare än att halka sig upp för backen i sportskor. På en avsats står två bänkar för den som vill njuta av utsikten eller pusta ut. Klätterparker som också brukar kallas höghöjdsbanor finns också mellan Älta och Källtorp, vid Lida Friluftsgård utanför Tullinge och i Vaxholm. Klätterparken i Hammarbybacken blir den mest centralt belägna.

Klockan 09.31.

Vi befinner oss vid klätterparken som står färdig med utsikt över Stockholm. Banorna går på olika höjd och finns i olika svårighetsgrad.

Klättring kostar 380 kronor för vuxna och 325 kronor för personer över 7 år. Säkerhetsbestämmelserna är stränga. Innan besökarna ger sig ut i höghöjdsbanan ska säkerhetsselarna som klättrarna har på sig testas i en låghöjdsbana vid sidan av. Mitt i:s reporter får nöja sig med att sätta foten på första steget till lilla banan.

Klockan 09.50.En vecka före öppning jobbade personal med att färdigställa det sista på spårrodelanläggningen. I liftbacken svetsades det sista på liftskenan.

Personalen plockar fram en vagn för en stillsam provsittning. Det är i sådana åkarna ger sig ut från toppen i en svängig backtur. Toppfarten är 40 kilometer i timmen, men med bromsen kan den som önskar se till att det går "sakta i backarna". En enkelbiljett för turen kostar 95 kronor för vuxna, men det finns fleråkskort med lägre turpris som kan användas tills säsongslutet i oktober och biljetter för barn och pensionärer.

Klockan 10.15.Många har varit nyfikna på bygget. Kritiska röster har också hörts. I en lokal Facebookgrupp kallade någon bygget en "tivolisering" av backen.

Två av de intresserade är P-O Schelvander och Staffan Furn som ska cykla i Nackareservatet.

– Jag är taggad på rodelbanan, barnen på klätterparken, säger P-O.

– Alla har rätt till sin åsikt. Men backen har ju byggts på av byggmassor och har haft aktiviteter länge. Tillskotten ger ännu större möjlighet till rörelseglädje i Stockholm, säger Skistars kommunikationschef Petra Hallebrant.

På midsommarafton öppnar spårrodel, klätterpark och ringåkning för allmänheten. Planen är att grässlalombacken öppnar i augusti.

https://www.mitti.se/nyheter/downhill-cykling-forsvinner-fran-hammarbybacken/repvcx!RVVWeKtxBX7htUW35G9utw/

https://www.mitti.se/nyheter/sommar-slalom-planeras-i-hammarbybacken/repvbk!@JB4jROkCPLrw6zZ3vX7jQ/

https://www.mitti.se/nyheter/sommarsatsning-i-hammarbybacken-oppnar-pa-midsommarafton/repvcx!gUTMP0tIzl96RvEg7IlDgg/