Resenärer som i dag ska transportera sig från tunnelbanans perronger upp till gatunivå gör det nästan uteslutande med rulltrappor.

Men nu står ny teknik för dörren.

Då flera av de nya tunnelbanestationerna som byggs ligger så djupt, mellan 50 till 100 meter under marken, är snabbhissar ett bättre alternativ. SL satsar därför på nya toppmoderna hissar på bland annat station Sofia, Gullmarsplan och Nacka.

Fyra meter på en sekund

Det är inte vilka hissar som helst. SL ska installera så kallade högkapacitetshissar som åker 20 gånger snabbare än en rulltrappa och rymmer 40 personer.

– På station Sofia kommer hissar vara den enda vägen upp till entrén i Stigbergsparken. Gullmarsplan och Nacka får snabbhissar vid ena uppgången och i den andra kommer man att kunna välja mellan rulltrappor och vanliga hissar, säger Paula Lindström, projektledare för hissar och rulltrappor, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/fem-saker-du-inte-visste-om-nya-tunnelbanan/repuih!9znXE1@u5kzndmtpTelJPw/

Fördelarna är flera. Snabbhissarna går ungefär fyra meter per sekund. Även omgivningen runt stationen spelar in.

– Vi bygger i en storstad och det finns inte så mycket plats runt entréerna, på grund av att husen står tätt eller på grund av andra spår i närheten. Tack vare hissarna påverkar vi omgivningen så lite som möjligt, säger Paula Lindström.

På stationerna finns det reservkraft som håller igång hissarna även vid strömavbrott.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/nya-smarta-kameror-raddar-liv-i-tunnelbanan/repvaA!qHCCivIh7Z74vyGwzIT7ig/