Allt började med en filmkamera som Matti Johansson fick av sin pappa. "En sån där som man fäller ut – en pappakamera", enligt honom själv.

– Jag minns att jag spelade in karatefilmer med den, och fick mina kompisar att spela massa olika karaktärer. Sen hjälpte pappa mig stoppa in dem i datorn och så klippte vi, och det tyckte jag var sjukt kul, säger han.

Och så var filmintresset igång, redan från 10 års ålder. Och sedan dess har det aldrig riktigt tagit stopp.

Senaste tillskottet är kortfilmen Paris, Tumba som handlar om en tjej, Saga, som tvingas lämna livet i Paris och återvända hem till sina föräldrar i Tumba. Efter ett kraschat förhållande och utan jobb eller pengar måste hon styra upp en tillvaro hon redan trodde sig ha lämnat.

"Många fina platser"

En speciell film. Inte bara för att den nu ska visas på Göteborgs filmfestival utan också för att den till stor del är filmad i Mattis egna hemtrakter.

– Jag är uppvuxen här, och Tumba betyder mycket för mig och min barndom. Jag känner att det finns vackra platser i det "fula", alltså om man tittar på Tumba centrum så ser det inte mycket ut för världen vid första anblick, men i det nedgångna finns det mycket vackert.

Platser som återfinns i filmen är bland annat Tumba centrum och idrottshuset, men även hans föräldrars villa i Vretarna.

– Jag hoppas att fler intresserar sig för filminspelning i Tumba, för det finns många fina platser här.

Göteborgs filmfestival

Det tog ett tag innan Matti Johansson kunde ta in att hans film ska visas på en så stor festival.

– Jag var sjukt nervös under hösten över att vi inte skulle få visa den någonstans. Inte bara för min egen skull, utan för alla vi som har jobbat med filmen. Så att den kom in här känns jättestort.

Sen då?

– Jag hoppas på att få göra långfilm, både skriva manus och regissera. Men just nu vill jag bara fortsätta skapa – att vinna priser är en bonus.