Ferrerosemla, vaniljsemla – eller bara en helt vanlig enkel semla. På fiket i Tullinge finns många olika varianter på det klassiska bakverket.

Tsandra Mageba Isaacs funderar en stund innan hon till slut bestämmer sig att testa ferrerosemlan, en slags hybrid mellan semla och den guldklädda chokladbollen med samma namn. Bullen är klädd i nötig choklad och mandelmassan har bytts ut mot hasselnötskräm.

– Man måste testa alla, och avgöra om man tycker om dem eller ej, säger hon bestämt.

Tsandra Mageba Isaacs gillar, likt många andra i vårt avlånga land, att fika. För henne är det en helig stund, oavsett om det är sött kaffebröd det bjuds på eller ett hårdare knäckebröd. Det som däremot skiljer henne från många andra är att hon bestämt sig för att skapa konst där just den svenska fikan står i centrum, och särskilt favoriten semlan. Nu ska hennes konst ställas ut i Botkyrkas konsthall på självaste fettisdagen.

– När jag pluggade till lärare läste jag också en kurs i bild. Jag tyckte det var kul och fortsatte, men mest för att det gav mig ro och jag förstod att det här fick mig att må bra – nu har jag hållit på i 20 år, säger hon.

Förstod inte grejen med fika

Tsandra Mageba Isaacs växte upp i Zimbabwe, men bor sedan 25 år tillbaka i Tullinge. Hon minns inte vad hon åt till sin första fika, men känslan av det minns hon väl.

– Jag minns att jag suckade för att det var fika så ofta – man hann aldrig göra något annat innan det var dags igen. Då förstod man inte vad det handlade om men ju längre man bor i Sverige desto mer förstår man att det är en tradition, säger hon.

Nu är Tsandra Mageba Isaacs spänd på utställningen i veckan.

– Jag vill att det ska bli bra och uppskattat. Men det är också en bekräftelse på något man sysslat med länge, och att få dela det med andra känns bra, säger hon.

Och den där chokladbollshybriden till semla? Jo, den föll Tsandra Mageba Isaacs i smaken. Åtminstone för stunden. Men skulle hon välja igen så blir det nog någon annan.

– Men jag faller alltid tillbaka på den klassiska semlan – det är en favorit. Men inte med mjölk, säger hon.