Fram till mitten av augusti har Stockholms stads trafikkontor och det kommunala bolaget Stockholm Parkering utfärdat närmare 4 000 p-böter hittills i år för bilar som ställt sig på p-platser avsedda för personer med rörelsehinder runt om i staden. Flest böter utfärdas i innerstan där det är högst tryck på p-platserna.

Har fungerat dåligt

På Ormängsgatan i Hässelby finns både Hässelgårdens vård- och omsorgsboende och seniorlägenheter. Här har dock inga av ovan nämnda jättar haft ansvaret. I stället verkar det ha fungerat lite si och så med kontrollerna. Det är något både bilister och Micasa fastigheter, som äger byggnaderna, uppmärksammat.

– Ibland har det varit fullt när jag kommer och ingen bil har haft tillstånd, säger en bilist som vill kunna använda p-platser avsedda för personer med funktionsnedsättning runt om i staden.

När Mitt i kommer till platsen står också två bilar utan tillstånd på två av de fyra platserna som kräver specialtillstånd.

Skyndas på

Micasa har nu köpt parkeringen av Stockholms stad. Köpet gick igenom i slutet av juni och från och med 1 september var tanken att Stockholm Parkering skulle anlitas för kontrollerna.

Efter att Mitt i också uppmärksammat problemet påskyndar Micasa övervakningen och en ny reglering av parkeringen.

"Eftersom vi nu kan se att man inte följer skyltningen så har jag pratat med Stockholm parkering idag om att påbörja en omskyltning och bevakning redan i nästa vecka (läs denna vecka) för att kunna ta hand om bilar som lämnats eller inte följer dagens skyltning." skriver förvaltaren Tommy Sjökvist i ett mejl till Mitt i.

Enligt representanter för både trafikkontoret som bevakar parkering på gator och Stockholm Parkering som tar andra uppdrag, sticker felparkeringar på parkeringar för rörelsehindrade inte ut som något stort problem. Däremot beskrivs övervakningen som viktig.

Organisationen: "Ett utbrett problem"

Men enligt Ken Gammelgård som är förbundssekreterare för DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), en organisation som bevakar frågor för personer med nedsatt rörelseförmåga, ställer felparkeringarna till det för medlemmarna.

– Det är ett utbrett problem. Du kan få höra "Jag skulle bara..." av de som parkerar fel, men det hjälper inte den som kommer och ska parkera. Idén med de här platserna är ju att de som behöver ska kunna ta sig lätt till och från p-platsen, säger han.