Parkeringen vid Hässelgården har haft två timmars fri parkering, men nu införs avgifter och kontroller. Ken Gammelgård, förbundsordförande i DHR som bevakar frågor som berör personer med funktionsnedsättning, menar allmänt att det är viktigt att bilister respekterar p-platser för folk med rörelsehinder. Foto: Anders Björklund/Privat/Most Photos

Tuffare tag mot fulparkerare i Hässelby

Utanför äldreboendet Hässelgården har bilar utan tillstånd länge parkerat fel – men böterna har flera gånger uteblivit. Nu utlovar fastighetsägaren Micasa fastigheter tuffare tag. "Om de som ställer sig här inte orkar gå själva kan de väl fundera på hur det är för oss som egentligen ska ha platserna" säger en drabbad till Mitt i.

  • Publicerad 17:36, 1 sep 2021

Fram till mitten av augusti har Stockholms stads trafikkontor och det kommunala bolaget Stockholm Parkering utfärdat närmare 4 000 p-böter hittills i år för bilar som ställt sig på p-platser avsedda för personer med rörelsehinder runt om i staden. Flest böter utfärdas i innerstan där det är högst tryck på p-platserna.

Har fungerat dåligt

På Ormängsgatan i Hässelby finns både Hässelgårdens vård- och omsorgsboende och seniorlägenheter. Här har dock inga av ovan nämnda jättar haft ansvaret. I stället verkar det ha fungerat lite si och så med kontrollerna. Det är något både bilister och Micasa fastigheter, som äger byggnaderna, uppmärksammat.

– Ibland har det varit fullt när jag kommer och ingen bil har haft tillstånd, säger en bilist som vill kunna använda p-platser avsedda för personer med funktionsnedsättning runt om i staden.

När Mitt i kommer till platsen står också två bilar utan tillstånd på två av de fyra platserna som kräver specialtillstånd.

Skyndas på

Micasa har nu köpt parkeringen av Stockholms stad. Köpet gick igenom i slutet av juni och från och med 1 september var tanken att Stockholm Parkering skulle anlitas för kontrollerna.

Micasa har tagit över och äger nu parkeringen vid Hässelgården. Foto: Anders Björklund

Närmare 4 000 böter

3 710. Så många p-böter utfärdade trafikkontoret i Stockholms stad på bilar som ställt sig på p-platser avsedda för personer med fuktionsnedsättning på gator.

213 av dessa utfärdades i västerort.

282. Så många p-böter utfärdade Stockholm Parkering för bilar som ställt sig på motsvarande platser på andra parkeringar, till exempel besöksparkeringar.

38 av dess utfärdades i västerort.

1 300 kronor är en p-bot för den som ställer sig på en p-plats för personer med funktionsnedsättning. Bilen riskerar även bli bortbogserad.

Statistiken gäller 1 januari i år fram till mitten av augusti.

Källa: Stockholms stad, Stockholm Parkering

Visa merVisa mindre

Micasa Fastigheter som tagit över som ägare anlitar nu Stockholm Parkering för kontroller. Samtidigt ska skyltningen och markeringarna i asfalten förstärkas. Foto: Anders Björklund

Efter att Mitt i också uppmärksammat problemet påskyndar Micasa övervakningen och en ny reglering av parkeringen.

"Eftersom vi nu kan se att man inte följer skyltningen så har jag pratat med Stockholm parkering idag om att påbörja en omskyltning och bevakning redan i nästa vecka (läs denna vecka) för att kunna ta hand om bilar som lämnats eller inte följer dagens skyltning." skriver förvaltaren Tommy Sjökvist i ett mejl till Mitt i.

Enligt representanter för både trafikkontoret som bevakar parkering på gator och Stockholm Parkering som tar andra uppdrag, sticker felparkeringar på parkeringar för rörelsehindrade inte ut som något stort problem. Däremot beskrivs övervakningen som viktig.

Organisationen: "Ett utbrett problem"

Men enligt Ken Gammelgård som är förbundssekreterare för DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), en organisation som bevakar frågor för personer med nedsatt rörelseförmåga, ställer felparkeringarna till det för medlemmarna.

– Det är ett utbrett problem. Du kan få höra "Jag skulle bara..." av de som parkerar fel, men det hjälper inte den som kommer och ska parkera. Idén med de här platserna är ju att de som behöver ska kunna ta sig lätt till och från p-platsen, säger han.