Torsdag eftermiddag i Skytteholmsskolans gymnastiksal och ett tjugotal barn mellan sex och elva år, varav hälften är nybörjare, övar sina färdigheter. Ljudet av pingisbollar som studsar från sida till sida på åtta bord – det påminner om popcorn som poppas i mikron.
Mycket känslor är det; jubel över en snygg smash eller serv, besvikelse när bollen trots helhjärtad insats går i nät.
Intresset för att börja spela med Solna bordtennisklubb har ökat rejält inför hösten.
Och det råder inget tvivel om vem som orsakat rusningen.
– När Truls slagit ut världsettan började det ticka in intresseanmälningar. Det är folk som ringer och mejlar dagligen som har frågor och vill börja hos oss, vi är uppe i 100 intresserade mot det normala på runt 35, berättar Michael Corsini, ledare hos Solna Bordtennisklubb.
"Gillar allt med pingis"
Oscar Reichardt, 8, byter några ord med Mitt i:s reporter mellan två set.
– Vad jag gillar med pingis? Allt. Särskilt att spela matcher.
Oscar har redan vunnit sin första pokal i en turnering i Stockholm. Såklart följde han Truls Möregårdhs nervkittlande uppvisningar i somras.
– Jag vill också gärna spela pingis i tv.
Solna BTK, som nyligen fyllde 60 år, gläds åt tillströmningen. De har också lyckats dra igång och fylla två tjejgrupper, en utmaning i en sport med stor dominans på killsidan.
Men pingisboomen efter OS har en baksida. Kön bara växer.
– Just nu har vi 70-80 stycken som inte ens får chans att provträna. Vi har inte bord så det räcker och vill heller inte ha fem barn på ett bord, det blir inte kul för dem. Jättetråkigt, såklart, vi vill ge alla chans att börja spela, säger Michael Corsini.
Dubbelt upp för judon
OS-effekten märks på flera håll i Solna. Hos Solna Judoklubb berättar tränaren Niss Jonas Carlsson att 25 nya över 18 sökt sig till klubben efter mästerskapen där stockholmska judokan Tara Babulfath knep bronset.
Dubbelt så många som förra terminen.
– Den tillväxten är absolut en Tara-effekt. Det är förmodligen i den åldersgruppen man konsumerar mest OS, tror Niss Jonas som av flera skäl hoppas att hajpen håller i sig.
– En sak som vi vill förbättra är andelen tjejer i högre grader och bland våra tränare. Det behövs kvinnliga förebilder och här hoppas vi verkligen på en Tara-effekt.
Volleyboll på uppgång
En tredje gren som fått ett uppsving, mycket tack vare guldduon David Åhman/Jonatan Hellvig, är beachvolleyboll.
– Vi får jättemånga förfrågningar, både bland tjejer och killar, jätteroligt, säger Annika Andersson som sitter i styrelsen för Solna volleybollklubb.
Kommer effekten bestå?
– Ja, för jag tror att både beachvolleykillarna och damlandslaget kommer att fortsätta utvecklas på ett positivt sätt, och att det påverkar intresset i samma riktning.
Skriande hallbrist
Men, precis som för SBK, kan varken Solna VBK eller Solna judoklubb möta en ökad efterfrågan efter OS. Det saknas helt enkelt halltider och tränare.
Niss Jonas Carlsson berättar att de just nu har mellan sex och tolv månader väntetid i knattegruppen. Klubben har särskilt fokus på att få in tonåringar, en grupp där många lägger av med idrott, därför växer kön för den yngre gruppen där trycket är som störst.
Annika Andersson berättar att det är dyrt att hyra in sig i Solnahallen där ett stort antal sporter konkurrerar om tider. Anläggningsbristen i Solna är stor, konstaterar hon.
– Sen behöver vi som förening också göra vårt jobb och hitta tränare och utbilda dem. Det kommer vi ha som fokusområde i höst.