Nere i passagen till pendeltåget pågår en utställning av satirikern Kent Wisti. Uppe på torget tornar en stor spindel i trä upp sig, som kom till efter en snickarworkshop med barn.

Initiativet "Haninge entré" startade i januari i fjol. Det är ett samarbete mellan kommunen, lokala fastighetsägare och den ideella föreningen Centrum för AMP.

Haninge entré

Haninge entré

Anna Ludvigsson

Syftet är att skapa trevliga offentliga miljöer och trygga utrymmen där det finns saker att göra. Initiativet är ett pilotprojekt på två år och finns även i Uppsala. Där valde kommunen att förlänga avtalet efter lyckade resultat. Men i Haninge förlängs det inte.

– Från vårt perspektiv är det tråkigt för platsen och synd för dem som rör sig här. Vi har varit närvarande här sex dagar i veckan. Det har varit otroligt roligt att se hur man kan förändra en plats på två år och vi hade gärna fortsatt med det arbetet, säger verksamhetsledare Philippa Staffas.

"Människor som rör sig här har verkligen uttryckt sin tacksamhet och att de tycker det är kul att det görs", säger Philippa Staffas.

"Människor som rör sig här har verkligen uttryckt sin tacksamhet och att de tycker det är kul att det görs", säger Philippa Staffas.

Anna Ludvigsson

Initiativet har pågått parallellt med arbeten för att utveckla platsen och besökare har berättat att de känner sig tryggare i stationsområdet. Under 2023 har Haninge entré haft 12 utställningar, 35 evenemang och 130 aktiviteter.

– Egentligen skulle man behöva vara här längre för att förändra den långsiktigt. Men om kommunen tar över och fortsätter göra något eget så är det bra. Det viktiga är att platsen tas om hand om, att det finns närvaro och att människor känner sig trygga här, säger Philippa Staffas.

Det har bjudits på dinosauriedans på torget.

Det har bjudits på dinosauriedans på torget.

Anna Ludvigsson

Just nu förbereder hon och resten av personalen för vinterpaviljongen som ska byggas på torget. I lokalen står färgglada paneler som ska bli väggar. Samtidigt ska de börja avveckla arbetet.

– Vårt arbete här har visat att någon bryr sig om platsen. Det har blivit ett riktigt communitykänsla här och det finns så mycket potential.

Piano efter skolan

Samtalet avbryts av ljudet av musik. Vid pianot i passagen sitter Jafar Hussain. Han bor i Jordbro och passerar här på vägen från skolan och brukar sätta sig och spela en stund.

– Det är jättefint att det värnas om kulturen och att man gör det här. Det är bra att det fylls med musik och kultur, säger han.

Jafar Hussain spelar piano hos Haninge entré.

Jafar Hussain spelar piano hos Haninge entré.

Anna Ludvigsson

Ahmet Uze står i Metroshop som ligger intill spärrarna. Han berättar att det har skett en del skadegörelse vid spelen och pianoat, och att en del av ungdomarna "kan vara hårdhänta".

– Men det är trevligt att det finns sysselsättning. Det händer en del saker och det är många som gillar att spela piano. Uppe på torget finns saker som barnfamiljer kan göra, det är bra, säger han.

Lyckade resultat

Nyligen kom en före och efter rapport från det statliga forskningsinstitutet RISE som utvärderat projektet. Enligt rapporten har tryggheten ökat och dubbelt så många människor stannar till på platsen.

Centrum för AMP har själva gjort en enkät för boende i närområdet. Den visade bland annat att antalet som upplevde att det fanns skadegörelse och klotter på platsen har minskat från 59 till 33 procent.

– Folk kommer också hit, till exempel om det är någon speciell foodtruck här, till pianot eller till cykelmecken. Och det är vad det handlar om, desto mer folk som vistas här, ju mer ger det en känsla av trygghet, säger Philippa Staffas.

Instagram-konstnären Brodera ut texten har ställd ut i passagen. – Att man har sådana här utställningar i en offentlig miljö istället för ett galleri gör att man når en helt annan målgrupp, säger Philippa Staffas.

Instagram-konstnären Brodera ut texten har ställd ut i passagen. – Att man har sådana här utställningar i en offentlig miljö istället för ett galleri gör att man når en helt annan målgrupp, säger Philippa Staffas.

Haninge entré

AMP-modellen går ut på att fastighetsägare går in med samma summa pengar som kommunen gör. I Haninges fall rör det sig om 1,5 miljoner kronor från fastighetsägarna och lika mycket från kommunen. Här har också Ica Maxi Haninge gått in med en halv miljon.

– Vi tycker att det har varit väldigt bra. Det är svårt att få ihop alla byggherrar på det här sättet och de har verkligen gjort väldigt mycket på kort tid. Vi är angelägna om att kommunen hittar ett likvärdigt alternativ nu. Vi är oroliga och vill att de ska komma med ett förslag, säger Veronica Persson Merlenius på Riksbyggen.

– Vi funderar också på hur det här kommer att tas emot av invånarna, Haninge entré har ju varit väldigt uppskattat.

På mosaikväggen som gjordes på muren på torget porträtteras verkliga Haningebor som brukar röra sig på platsen.

På mosaikväggen som gjordes på muren på torget porträtteras verkliga Haningebor som brukar röra sig på platsen.

Anna Ludvigsson

Inga färdiga planer för torget

Haninge kommun avslutar samarbetet med Centrum för AMP om området kring Handenterminalen vid årsskiftet.

Vad som kommer i stället är dock inte klart.

Från och med årsskiftet tar Haninge kommun över ytan där Haninge entré finns i dag.

– Vi tycker att det har varit ett givande samarbete men vi har kommit fram till att vi ska prova andra sätt att samverka med intressenter, säger Anders Wink, Haninge kommuns näringslivschef.

De hoppas kunna fortsätta samarbeta med fastighetsägarna, centrumägaren och Handenterminalen.

Vad kommer ni att göra på platsen i stället?

– Vi håller på att titta på det nu men kan inte säga i dagsläget exakt vad som kommer att vara på platsen.

Kommunen tar över vinterpaviljongen som kommer på plats snart. Den ska vara kvar åtminstone en bit i januari, kanske längre. Paviljongen ska till att börja med fyllas med den utställning om Haninge kommuns stadsutveckling som ställdes ut under Haningedagen.

Initiativet har haft en del lyckade resultat, ser ni annorlunda på det?

– Vi ser att det har gjorts positiva förändringar. Även om de har varit små så vet vi att det tar tid att åstadkomma resultat. Det är en knepig plats som är spännande men lite utmanande, säger Anders Wink.

Enligt honom innebär det avslutade avtalet inga ökade kostnader.

– Vi kommer inte driva det själva utan samverkan är en nyckel för att det ska bli framgångsrikt även framöver.

Vi kommer inte driva det själva utan samverkan är en nyckel.

Pressbild

"Det är en knepig plats"

Kommunen kommer att ta över driften av ytan där Haninge entré finns idag. Vad det blir på platsen istället är inte klart än.