Maria Trolle fick frimärksfrågan förra året. Hon tävlade mot två andra illustratörer och strax före jul kom beskedet. Hon vann med sina trädgårdstomtar som tillsammans med små vänner pyntar ett äppelträd.

– Jag blev förstås supersuperglad. Det blev en fin julklapp. Det känns lite overkligt och ärofyllt. Frimärkena kommer att nå många människor och det är en sådan gammal tradition, säger Maria Trolle.

Väldigt många julhälsningar kommer att skickas med hennes illustrationer som frimärke. Omkring 15 till 20 miljoner julfrimärken säljs varje år, enligt Postnord.

Sedan barnsben har Maria Trolle fascinerats av sagor.

– Det föll sig naturligt att plocka in de små trädgårdstomtarna i frimärkena, att små väsen skulle få berätta om julens värden som jag tycker är kärlek, glädje, att ta hand om varandra och djuren, säger Maria Trolle.

Sin konst skapar hon i studion som ligger i den ombyggda carporten intill familjens hus i Gimmersta.

Hon börjar med blyertsskisser som blir till bläckteckningar vid ett ljusbord. De skannas in i datorn för att färgläggas digitalt inte sällan i kombination med akvarellinslag.

Utgiven i tio länder

Marie Trolle är långt ifrån enbart en frimärkesillustratör. Hennes första bok släpptes 2015. Hon har gett ut sju målarböcker och illustrerat flera barnböcker. Vissa skrivna av henne och vissa skrivna av andra. Hon är utgiven i tio länder, berättar hon, men böckerna är spridda i fler.

– Målarböckerna har verkligen fått en jättestor spridning. Jag får mejl av folk från hela världen. Jag har en ganska stor fanbase utomlands. Det är ännu lite surrealistiskt ibland.

Inspireras av Tyresönaturen

Utanför studion ligger villaträdgården i dvala. Det är i den och i Tyresönaturen som hon hittar mycket av inspirationen till fantasivärldarna hon bygger upp i böcker och illustrationer.

– Jag inspireras av färgkombinationer till exempel, av mönster, av hur allt samspelar i naturen som hur växter och djur lever tillsammans.

Hon är glad att hon bor med Albysjön och Alby naturreservat som grannar.

– Det finns så otroligt mycket vacker natur här i Tyresö, till exempel i Alby är det en fantastisk känsla nere vid beteshagarna med ån, ugglan som bor i sitt träd och skogen runt omkring.

Hennes nya bilderbok för barn, Den vita hinden, släpptes för några veckor sedan. I den ger sig Myra ut för att leta efter sin försvunna lillebror.

– Hon träffar djur, spännande varelser och hittar ledtrådar. Boken kan sägas handla om saknad, familjeband, kärlek och förlust, men berättat på ett lättsamt sätt.

Ger ut två böcker

Hennes nya målarbok Måndalen kom ut ungefär samtidigt. Boken har samma namn som fantasivärlden som med vild natur, sagoväsen och magi tar plats i de två nyutkomna böckerna.

Maria Trolle kommer ut med fler böcker nästa år.

– Jag tycker att jag har det bästa jobbet i världen. Jag älskar det varje dag när jag får sitta och illustrera och hitta på och fantisera.