Mordoffret är en man i 30-årsåldern.

Kort efter mordet anhölls tre personer misstänkta för delaktighet i mordet. Domstolen beslutade att häkta alla tre på sannolika skäl misstänkta för mord.

Åklagaren Niksa Lucic kan däremot inte säga något om deras identitet.

– Domstolen har beslutat om sekretess, vilket de kan göra när det finns risk att dem eller deras anhöriga riskerar ta skada om identiteten avslöjas, säger han.

Han är även fåordig om utredningen.

– I det här läget kan jag inte gå närmare in på hur bevisläget ser ut, eller hur utredningen går. Vi är i början av en omfattande och komplex utredning som vi behöver få möjlighet att genomföra.

Alla tre häktade nekar till brott.

Fittjabon: "Han sa att jag måste flytta – men jag vill inte"

Ingen av de inblandade i gårdagens dödsskjutning i Fittja ska vara hemmahörande i kommunen. Polis och kommunarbetare är ändå på plats för att skapa trygghet i området hela helgen.

Himlen är grå och det duggar lätt över Fittja. En restaurang i centrala Fittja skulle precis stänga när en man sköts i lokalerna – mitt bland andra middagsgäster. Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen. Han avled senare under natten.

Förutom polisavspärrningarna och skotthålet som har spräckt glaset till entrédörren vittnar också de halvätna matresterna på borden om gårdagens dåd.

– Det är hemskt. Men jag känner mig ändå trygg här, säger 57-åriga Fittjabon Naima Morakil.

Hon satt i telefon med en släkting i Libanon när hon såg polisbilarna och hörde helikoptern hovra ovanför området.

– Han sa att jag måste flytta. Men det vill jag inte. Jag har bott här i 34 år, i samma lägenhet, och jag trivs här. Och det är otroligt fint här när sånt inte händer, säger hon.

Tre anhållna

Brottsoffret var en man i 30-årsåldern. På fredagsmorgonen uppgav polis att tre personer gripits och anhållits misstänkta för mord. Samtliga är i tonåren.

– Vi utesluter inte att det ska frihetsberövas fler i den förundersökning som vi nu håller på med, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Johannes Äng

Enligt uppgifter till Mitt i är varken brottsoffret eller de misstänkta hemmahörande i Botkyrka. Inte ens de sydliga kranskommunerna. Fittja "råkade" bli brottsplatsen och polisen ser därför ingen risk för någon hämnddåd i området.

– Jag tycker personligen att man ska röra sig i området så mycket som möjligt. För att återgå till ett normalläge. Framför allt när vi har många resurser på plats genom kommunen och polisen där man kan ställa frågor man kanske har kopplat till ens farhågor, säger Martin Lazar, kommunpolis vid Botkyrkapolisen.

Botkyrka kommun och polisen arbetar också på platsen under hela helgen. För att fånga upp den oro som kan finnas i området efter en sådan här händelse.

– Inte minst bland ungdomar. De kan vara oroliga för att vistas i sitt centrum och det är en resturang som de kanske brukar äta vid, säger områdessekreterare Elias Vikström.

Hur bemöter man det?

– Genom att lyssna på dem och deras känslor kring det som hänt. I de fall det känns aktuellt också hänvisa vidare till rätt stöd.

Kunden avbokade

Vid elva-tiden på fredagsförmiddagen började polis lätta på delar av avspärrningarna.

Inne i centrumbyggnaden pågår livet som vanligt. Det är aktivitet i både matbutiken och de kringliggande butikerna. Undantaget är en frisörsalong.

Det är Eleni Abrhams salong.

– Jag skulle haft en kund nu på morgonen men hon avbokade. Man är nog rädd för det som har hänt, säger Eleni Abrham.

Bara timmar senare hade restaurangen bytt glas till ytterdörren och öppnat för verksamhet igen.

Det är otroligt fint här när sånt inte händer

Telefonnummer

Har du behov av att prata om händelsen kan du kontakta socialtjänstens samtalsmottagning: 08-530 623 60

BRIS för barn upp till 18 år: tel 116 111 eller chatta dygnet runt via bris.se

Stödcentrum för unga brottsutsatta för dig som blivit utsatt eller bevittnat ett brott och är 10-20 år. Tel: 08-530 610 50

Polisen tar gärna emot tips på telefonnummer 114 14.

Källa: Botkyrka kommun

57-åriga Naima Morakil har bott i samma lägenhet i Fittja i 37 år. Hon är skärrad efter kvällens dåd, men känner inte att det är läge att flytta från Fittja – snarare tvärt om.

57-åriga Naima Morakil har bott i samma lägenhet i Fittja i 37 år. Hon är skärrad efter kvällens dåd, men känner inte att det är läge att flytta från Fittja – snarare tvärt om.

Johannes Äng

Fittjabo efter mordet: ”Han sa att jag måste flytta – men jag vill inte”

En man död efter skjutning på restaurang – tre anhållna

Tre gripna efter dödsskjutning i Fittja

En man hittades skjuten på en restaurang i Fittja och dog senare av sina skador. Tre tonåringar har anhållits under natten.

– Vi utesluter inte att det ska frihetsberövas fler, säger Ola Österling på polisens ledningscentral.

Strax efter klockan nio på torsdagskvällen fick polisen larm om en skottlossning. På plats hittades en skottskadad man i 30-årsåldern på en restaurang vid Fittja centrum.

Senare under natten meddelade polisen att mannen har avlidit av sina skador. Anhöriga har underrättats.

– Skjutningen har ägt rum både inuti och strax utanför restaurangen. Det var andra personer än målsäganden på plats, säger Ola Österling på polisens ledningscentral.

Tre tonåringar gripna

På fredagsmorgonen uppgav polisen att tre unga män som är i tonåren har gripits och är misstänkta för delaktighet i mordet.

Efter att ha blivit förhörda under natten har de sedan blivit anhållna av åklagaren.

– Vi utesluter inte att det ska frihetsberövas fler i den förundersökning som vi nu håller på med.

Mängder beslag

Aftonbladet har uppgifter om att offret satt och åt på restaurangen tillsammans med flera andra när tre maskerade män dök upp. En av dem ska ha varit beväpnad med ett automatvapen av typen Kalasjnikov, en AK 47.

I jakten på mördarna ska polisen dessutom ha undersökt en misstänkt termosbomb och hittat ett vapen i en skogsdunge, enligt tidningens uppgifter.

– Vi kommer inte offentliggöra vilka beslag vi har gjort, men vi har gjort mängder under natten, säger Ola Österling.

"Nosat upp bevisen"

En förundersökning om mord är inledd efter nattens intensiva jakt. Brottsplatsen har undersökts av kriminaltekniker och specialsökhundar och många förhör har genomförts tillsammans med ett flertalet husrannsakningar.

– Vi har haft specialsökhundar som bokstavligen nosat upp bevisen.

Polisen analyserar dessutom inhämtade övervakningsfilmer.

Bild från brottsplatsen. I dörren syns skotthål.

Bild från brottsplatsen. I dörren syns skotthål.

Albin Tingstedt

Dödsskjutning i Botkyrka – tre tonåringar anhållna

Man i 30-årsåldern död efter skjutning på restaurang ✔ Polisen: "Utesluter inte att det ska frihetsberövas fler" ✔ Mängder av beslag