Himlen är grå och det duggar lätt över Fittja. En restaurang i centrala Fittja skulle precis stänga när en man sköts i lokalerna – mitt bland andra middagsgäster. Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen. Han avled senare under natten.

Förutom polisavspärrningarna och skotthålet som har spräckt glaset till entrédörren vittnar också de halvätna matresterna på borden om gårdagens dåd.

– Det är hemskt. Men jag känner mig ändå trygg här, säger 57-åriga Fittjabon Naima Morakil.

Hon satt i telefon med en släkting i Libanon när hon såg polisbilarna och hörde helikoptern hovra ovanför området.

– Han sa att jag måste flytta. Men det vill jag inte. Jag har bott här i 34 år, i samma lägenhet, och jag trivs här. Och det är otroligt fint här när sånt inte händer, säger hon.

Tre anhållna

Brottsoffret var en man i 30-årsåldern. På fredagsmorgonen uppgav polis att tre personer gripits och anhållits misstänkta för mord. Samtliga är i tonåren.

– Vi utesluter inte att det ska frihetsberövas fler i den förundersökning som vi nu håller på med, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Johannes Äng

Enligt uppgifter till Mitt i är varken brottsoffret eller de misstänkta hemmahörande i Botkyrka. Inte ens de sydliga kranskommunerna. Fittja "råkade" bli brottsplatsen och polisen ser därför ingen risk för någon hämnddåd i området.

– Jag tycker personligen att man ska röra sig i området så mycket som möjligt. För att återgå till ett normalläge. Framför allt när vi har många resurser på plats genom kommunen och polisen där man kan ställa frågor man kanske har kopplat till ens farhågor, säger Martin Lazar, kommunpolis vid Botkyrkapolisen.

Botkyrka kommun och polisen arbetar också på platsen under hela helgen. För att fånga upp den oro som kan finnas i området efter en sådan här händelse.

– Inte minst bland ungdomar. De kan vara oroliga för att vistas i sitt centrum och det är en resturang som de kanske brukar äta vid, säger områdessekreterare Elias Vikström.

Hur bemöter man det?

– Genom att lyssna på dem och deras känslor kring det som hänt. I de fall det känns aktuellt också hänvisa vidare till rätt stöd.

Kunden avbokade

Vid elva-tiden på fredagsförmiddagen började polis lätta på delar av avspärrningarna.

Inne i centrumbyggnaden pågår livet som vanligt. Det är aktivitet i både matbutiken och de kringliggande butikerna. Undantaget är en frisörsalong.

Det är Eleni Abrhams salong.

– Jag skulle haft en kund nu på morgonen men hon avbokade. Man är nog rädd för det som har hänt, säger Eleni Abrham.

Bara timmar senare hade restaurangen bytt glas till ytterdörren och öppnat för verksamhet igen.