Två 17-åriga pojkar ska ha fått i uppdrag att spränga Bandidos lokaler i Brandbergen i september i fjol. Under försöket att spränga lokalerna ska de ha blivit påkomna och ena pojken misshandlats. En 35-årig man med kopplingar till Bandidos har tidigare häktats men är nu släppt, misstänkt för misshandeln av den 17-åriga pojken.

Uppdraget om sprängningen ska ha kommit från en 31-årig man som sedan november i fjol är internationellt efterlyst efter inblandning i flera våldsdåd i Stockholm.

Pojkarna stod åtalade tillsammans med en 21-årig man och en 21-årig kvinna som ska ha försett pojkarna med material för sprängningen och även hjälpt till med transporter, däribland taxi.

På onsdagen kom domen i Södertörns tingsrätt och tre av dem döms för sin inblandning.

En frias

Den 17-åring som misshandlades på platsen döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse till ungdomsövervakning i tio månader. Han anses inte ha haft någon kontakt med 31-åringen som gett dem uppdraget, utan snarare varit medhjälpare till den andra pojken. Rätten anser dock att han blivit medveten om planerna dagarna innan försöket.

Den andra pojken döms även han för försök till allmänfarlig ödeläggelse till elva månader sluten ungdomsvård. Han anses ha varit den som löpande hållit kontakt med 31-åringen som gett dem uppdraget.

En stor del av tingsrättens bedömning handlar om att brottet ska klassificeras som försök eller förberedelse. Tingsrätten gör bedömningen att då de 17-åriga pojkarna har anlänt till brottsplatsen med utrustningen så ska det bedömas som ett försök.

Saknar motstycke

Den 21-åriga kvinnan döms för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse till ett års fängelse. Hon ska ha mottagit batterier och sedan lämnat dessa batterier till pojkarna. Hon uppger att hon inte visste vad de skulle användas till. Tingsrätten menar dock "att hennes agerande skett under en tid som närmast saknat motstycke i svensk kriminalhistoria."

Det faktum att hon ombetts att ta hand om batterierna av en person hon ska ha vetat ha lämnat landet anser tingsrätten visar att hon varit medveten om att de skulle användas till en sprängladdning.

Hon frias dock från anklagelserna om brandfarliga och explosiva varor då hon själv aldrig innehaft varor som klassas som sprängmedel.

Den 21-åriga mannen frikänns helt då han enbart hanterat batterier och inte anses veta om planerna.