I början av året skrev Mitt i om tre rån med samma tillvägagångssätt kring Högdalens skejtpark.

Via en app, som främst vänder sig till personer i hbtq-sfären, bestämde brottsoffren träff med någon som de trodde att de ska gå på dejt med. Personerna, från söderort, innerstan och Haninge, tog sig till platsen med bil på kvällen i januari i år. Men när de kom dit blev de misshandlade och rånade på sina värdesaker.

Polisen gick ut med en varning i februari, eftersom man misstänkte att fler kunde vara drabbade.

I april frihetsberövades en 19-årig och en 21-årig man. Nu döms de för bland annat grovt rån till 7 års fängelse, respektive 7 år och 2 månaders fängelse och utvisning. De ska också betala skadestånd till målsäganden.

Utredaren Jonny Petersson berättar att en tappad mobiltelefon gjorde att polisen kunde spåra gärningsmännen.

Utredaren Jonny Petersson berättar att en tappad mobiltelefon gjorde att polisen kunde spåra gärningsmännen.

Mimmi Epstein

I domen står det bland annat att de tillsammans stulit en mobiltelefon från ett av brottsoffren genom att sparka honom, tejpa ihop hans fötter samt ta stryptag på honom så att han skadades och blev medvetslös.

Tappade mobil

I ett annat av fallen har de efter att de rånat och misshandlat en person också hotat att döda brottsoffret om denne tog kontakt med polisen. För det dömdes de för övergrepp i rättssak.

Vid det första tillfället tappade den ena gärningsmannen sin mobiltelefon.

– Telefonen blev till slut lösningen som gjorde att vi kunde spåra honom. Med hjälp av DNA på silvertejpen så kunde vi koppla gärningsmännen till brotten och få dem att erkänna stora delar av händelseförloppen, säger Jonny Petersson, polisens utredare i fallen.

En minderårig person döms också till ungdomstjänst för ett fall av försök till rån.

Polisen uppmanar till försiktighet när man träffar någon från sociala medier.

– Generellt ska man vara vaksam och försöka verifiera uppgifter om den man ska träffa. I 99 fall av 100 går det ju bra, men det är enkelt att luras genom att till exempel använda någon annans bild, säger Jonny Petersson.