På kort tid har tre liknande rån inträffat kring Högdalens skejtpark, vilket Aftonbladet var först med att skriva om. Via en app, som främst vänder sig till personer i hbtq-sfären, har brottsoffren bestämt träff med någon som de trott att de ska gå på dejt med. Offren har tagit sig till platsen med bil på kvällen. Men när de har kommit till platsen har de blivit misshandlade och rånade på sina värdesaker, som mobiltelefon och bankkort. Polisen misstänker att fler kan vara utsatta och går ut med en varning.

– Vi tittar just nu på tre ärenden parallellt där det har gått till på det sättet. Rån innebär ju alltid någon form av betvingande, och här har det handlat om knytnävslag där det primära syftet varit att tvinga till sig brottsoffrens värdesaker, säger Martin Svanehed, förundersökningsledare på Farstapolisen, till Mitt i.

Misstänker ni hatbrott?

– Utan att peka ut någon app som farligare än någon annan så skulle det här kunna tolkas som hatbrott eftersom appen främst vänder sig till hbtq-personer. Kanske tänker gärningsmännen att de personerna skulle vara mindre benägna att anmäla då det kan finnas dem som vill hålla träffen privat, säger Martin Svanehed.

Finns risker

Han menar att det alltid finns en risk med att träffa någon som man har lärt känna via en app eller sajt.

– Det finns alltid en anledning att tänka sig för. De här apparna bygger ju ofta på anonymitet, man loggar inte in med bank-ID. Det finns människor som utnyttjar det, säger Martin Svanehed.