Onsdag 15.50, Liljeholmen. Det är mörkt och kallt, nästan klart. Människor drar upp axlarna och kör ner händerna i fickorna när de kliver av tvärbanan som just kommit från Solna.

Perrongen fylls snabbt av folk. Trängsel, helt klart. Om än bara för en kort stund.

Få har munskydd på, trots att det från och med idag är munskydd som gäller när det uppstår trängsel i kollektivtrafiken.

15.58. Peter Carlsson sitter i en kur och väntar på sitt tåg. Han flyttade hit från Västra Götaland i augusti för att plugga på KTH. Han tror att det kommer bli svårare att få folk att använda munskyddet nu när det är upp till var och en att själv avgöra när det är trängsel.

– Jag har ett i fickan. När det är svårt att ta sig in och ut ur tåget anser jag att det är trängsel. Jag vet inte om jag tycker att munskydd är det bästa sättet. Jag tror att många kommer låta bli. Det hade varit bättre om det blev fler avgångar i stället. Men jag är inte rädd för min egen hälsa.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är det första av tre steg av åtgärder som kan komma att införas. På den här nivån ligger mycket ansvar på individen.

Mycket folk = munskydd

Det är du som själv ska avgöra när det är trängsel i kollektivtrafiken, och då sätta på ett munskydd. Det finns ingen utsatt tid då alla måste ha munskyddet på, utan det är alltså en tolkningsfråga.

T-Centralen 16.28. Katarina Lindahl väntar på sitt tunnelbanetåg på perrongen. Hon har inga problem att avgöra när det är munskydd som gäller.

– Nu. Skulle jag säga. Det är inte svårt att se att det är mycket folk. Jag har inget på just nu, men det brukar jag ha. Eftersom inte alla har vaccinerat sig så måste vi ju använda det för att stoppa smittspridningen, säger hon.

En uppförsbacke

Vaccineringen är också något som trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) trycker på. På frågan om han litar på att människor kommer följa rekommendationerna säger han att det nog kommer vara en uppförsbacke att återinföra dem.

– Tidigare var det stundom bra och stundom dåligt. Jag kan inte själv göra en bedömning kring människors följsamhet. Det är tydligt från Folkhälsomyndigheten att vi nu är inne i en fas där det är den enskildes ansvar. Men till syvende och sist handlar det om en sak – de som ännu inte vaccinerat sig måste vaccinera sig.

Hur tror du att rekommendationerna kommer påverka resandet?

– Negativt. Det tycker jag är tråkigt. Det är olyckligt att vi får nya rekommendationer, det må vara en viktig åtgärd just nu, men vi är i en positiv spiral i resandet och det här kommer ge negativa effekter. Vi kommer på nytt behöva väcka frågan om kompensation.