Tillfälligt

Att ledas in på tillfälliga vägar omgiven av grävskopor är vardagsmat för de flesta Ekeröbor
I början på december blev den tillfälliga vägen klar i Svanhagen.

– Det ligger ledningar under Färentunavägen som vi behövde flytta på. Så det var mycket arbete att få allt på plats, säger Mandana Mokhtary, som är projektledare på Trafikverket.

Marken där de tillfälliga vägarna går är på tillfälligt lån och ska återställas efteråt.

– Massorna ligger under vägen och i slänten nedanför. Så när den nya vägen är klar så blir det att åker här igen.

Samtal

När hela rondellen och anslutande vägar är färdigbyggd ska den besiktigas.

– Det blir under senhösten och sen blir det lite fix efter det. Men i början av 2024 räknar vi med att det är klart, säger Mandana Mokhtary.

Att få all planering på plats är det stora arbetet. Men sedan den tillfälliga vägen kom på plats har bygget gått fort. Och folk verkar tycka att arbetet går smidigt.

– I somras kunde jag få en samtal om dagen med frågor om vad som hände här. Men nu gått det gått tre månader utan samtal, säger Mandana Mokhtary.

Och att detta är ett projekt som legat och tuggats i över tio år gör att många är glada att det äntligen är igång.

– Det är ett efterlängtat bygge, det var farligt här tidigare. Och nu händer det, nu är vi på väg mot mål, säger hon.

Bussflytt

En måndagsmorgon i februari låg busshållplatsen i Svanhagen inte längre intill infartsparkeringen utan på södra sidan av Tureholmsvägen.

– Natten till måndagen den 6 februari gjorde vi flytten. Bussbolaget hade först testkört för att se att allt fungerade, och det gjorde det, säger Mandana Mokhtary.

När den gamla busshållplatsen nu är tom ska området grävas upp och marken ska förstärkas.

– Nu när vi har stängslat in arbetsområdet kan vi arbeta ostört och ta dit maskiner under våren, säger biträdande projektledare Claudio Merino.

Vädervariabel

Vädret är en variabel som kan vända upp och ner på en tidsplan.

– Vi kan inte börja gräva förrän tjälen har gått ur jorden. Så nu hoppas vi på en mild senvinter så att vi kan sätta igång, säger Claudio Merino.

När marken har grävts upp så ska en cementblandning in och sedan ska den härdas. Först efter det kan den nya vägen börja byggas.

– Vi måste asfaltera innan det blir för kallt, så under senhösten kommer cirkulationsplatsen börja ta form, säger Mandana Mokhtary.

Under sommaren ska den nya Tureholmsvägen byggas. Den ska bli rakare och ledas förbi teknikhuset ut mot den nya rondellen.

Omledningen av trafiken kommer göras i flera etapper under sommaren och hösten.

– Vi kommer ha trafiksignaler på plats och det kommer påverka trafiken en del. Så därför försöker vi lägga vissa omledningar när det inte är samma tryck med barn som ska till och från skolan, säger Claudio Merino.

Vattentrummor

Under marken kommer cirka 100 meter av trummor läggas, för att leda undan vattnet som kommer från åkrarna. Och innan mars är över måste allt grävande vara klart.

– Mellan april och sista juli får vi inte gräva så att vattnet grumlas. Så vi behöver se till att vara klara innan april, säger Mandana Mokhtary.