Under onsdagsförmiddag kolliderade flera lastbilar på E4:an i södergående riktning mellan Rosersberg och Stora Wäsby. Detta medförde totalstopp på sträckan och långa köer.

Polis och ambulans kallades till trafikolyckan och en person fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Skadeläget för den personen är oklart.

Polisen är fortfarande på plats och dirigerar om fordon som kommer norrifrån in på avfarten mot Rosersberg och Norrsundavägen (länsväg 859). Enligt polisen ska det röra sig om tre lastbilar som var inblandade i olyckan.

Nu får tunga lastbilar inte köra om på E4

Från och med den 20 januari får tunga lastbilar inte köra om i körfältet längst till vänster på E4 från Arlanda till Södertälje.

Har du undrat över vad de nya övertäckta skyltarna längs E4:an är för något? Mitt i har svaret.

Det är skyltar om omkörningsförbud för tung lastbil i vänsterfilen. Detta förbud gäller från och med fredagen den 20 januari.

Anledningen är att Trafikverket vill öka framkomligheten för utryckningsfordon och minska risker för olyckor med inblandning av tung lastbil vid filbyten. Därför utökas omkörningsförbudet för hela sträckan från trafikplats Arlanda till trafikplats Södertälje syd.

– Med omkörningsförbudet för de tunga lastbilarna minskar risken att vägen korkar igen vilket är särskilt viktigt för utryckningsfordon som ambulans och brandkår. Med omkörningsförbudet ökar möjligheten för räddningsgata, berättar Niklas Holmgård, trafikingenjör på Trafikverket på myndighetens hemsida.

E4/E20 i höjd med Mälarhöjden med avfarter mot Sätra, Bredäng, Segeltorp och Mälarhöjden. Riktning söderurt mot Södertälje.

E4/E20 i höjd med Mälarhöjden med avfarter mot Sätra, Bredäng, Segeltorp och Mälarhöjden. Riktning söderurt mot Södertälje.

Mostphotos

Tidigare prövat i Skåne

Enligt Trafikverket upplever bilister vägen som osäker när lastbilar kör om och har lämnat önskemål till myndigheten om ett omkörningsförbud för tung trafik. Även utryckningsfordon har enligt Trafikverket upplevt att det varit svårt att komma fram i vänsterfilen.

Sedan tidigare gäller redan ett tidsbegränsat omkörningsförbud (kl. 06-20) för tung lastbil mellan trafikplats Arlanda och trafikplats Glädjen. Detta förbud ligger kvar.

E6:an i Skåne har redan detta omkörningsförbud där Trafikverket ser en ökad trafiksäkerhet och färre olyckor som resultat.

Med omkörningsförbudet för de tunga lastbilarna minskar risken att vägen korkar igen.

Flera effekter vid omkörningsförbudet

Ökad trafiksäkerhet och minskning av antalet svårt skadade och döda.

Påkörningsrisk av mittbarriär av tunga fordon. På vissa platser håller inte mittbarriären för det.

Ökad framkomlighet för räddningstjänst vid utryckning och för samtliga fordon vid normal trafik.

Flera trafikanter har haft önskemål om ett omkörningsförbud för tung trafik.

Källa: Trafikverket

Metoden har tidigare införs på E6 i Skåne – nu kommer den till Stockholm.

Metoden har tidigare införs på E6 i Skåne – nu kommer den till Stockholm.

Mostphotos/Anna Ek

Nya stränga lastbilsregeln – får inte köra om på E4

Skånska metoden införs i Stockholm ✔ Sträckan som påverkas ✔ Börjar gälla den 20 januari

Totalstopp till 18:00

Bärgningsarbetet räknas att hålla på till klockan 18:00 på onsdagen.

En förundersökning gällande grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada har inletts av polisen som kommer att utreda hur olyckan gått till.