Allt började när Tonje Halvorsen studerade grafisk kommunikation på skolan Berghs. Hon skulle göra ett skolarbete och efter att ha arbetat som mest med datorn kände hon ett behov av att skapa med händerna. Det resulterade i att hon beställde hem 100 000 säkerhetsnålar.

Efter 500 timmar hade hon gjort sin första kreation, en klänning. Men det kändes inte helt bra, menar Tonje Halvorsen.

– Jag skänkte klänningen till Musikhjälpen som var det året, 2014. Jag ville aldrig mer se en säkerhetsnål igen, berättar hon.

Tog 7 000 timmar

Tonje Halvorsen kände att skolprojektet var tidskrävande och lite större än vad hon hade föreställt sig. Känslan av att inte vilja veta av en säkerhetsnål höll i sig i två år, tills hon hoppade på SVT-programmet "I dag om ett år".

– Poängen var att man under ett år skulle jobba med ett projekt, och mitt mål var då att skapa en hel kollektion av säkerhetsnålar. Min medverkan var för att ge mig själv en morot att fortsätta.

Tillsammans med kompisar fick hon ihop tio outfits bestående av en halv miljon säkerhetsnålar och en och en halv miljon pärlor och paljetter – på 7 000 timmar.

Under början av coronapandemin 2020 bestämde sig Tonje Halvorsen för att hoppa av sitt dåvarande jobb som grafisk designer på Icas digitala avdelning. Hon ville satsa stort på sina kreationer.

– Just nu frilansar jag lite för att få det att funka. Det är svårt att livnära sig som konstnär, men någon dag tror jag att det ska gå. Det är min dröm, säger hon.

Bildar framtida konkurrenter i Vallentuna

Hennes kreationer har bland annat kunnat ses i Melodifestivalen, när Cornelia Jacobs framförde sin vinnarlåt i en specialdesignad topp skapat av Tonje Halvorsen. Samarbetet med artisten fortsatte och i det nya SVT-programmet bar hon Tonje Halvorsens skapta byxor.

Utöver Cornelia Jacobs framträdande i Melodifestivalen bar artisten även Tonje Halvorsens byxor i SVT:s nya program Songland.

Utöver Cornelia Jacobs framträdande i Melodifestivalen bar artisten även Tonje Halvorsens byxor i SVT:s nya program Songland.

Privat

Nu har Tonje Halvorsen sin allra första soloutställning i Konstkuben. Totalt åtta verk ställs ut och bland de finns tavlor, även dem gjorda av säkerhetsnålar. Den 3 juni håller hon i en workshop i samband med utställningen där hon, som hon själv kallar det, "bildar framtida konkurrenter".

I Konstkuben ställer Tonje Halvorsen ut flera av hennes kreationer, både kläder och tavlor.

I Konstkuben ställer Tonje Halvorsen ut flera av hennes kreationer, både kläder och tavlor.

Tonje Halvorsen

– Man kommer få lära sig alla tekniker som jag kommit på under mina år och gå igenom nästan alla plagg för att visa hur jag gjort. Vi kommer avsluta med att man får göra sin egen accessoar eller så får man om man vill skapa något fritt utifrån det man lärt sig, säger hon.