Äppelfabrik. De stora trågen med äpplen töms i mustningsmaskinen. Foto: Sacharias Källdén

Titta in i Värmdös värld av äpplen

Visste du att Värmdös värld av äpplen ligger på Ingarö? Här mustas 1000 ton (!) äpplen varje år. När tidningen är där strömmar folk dit med sin egen frukt.

  • Publicerad 13:57, 8 okt 2020

Det luktar sött och gott inne i den lilla äppelfabriken på Ingarö. Stora tråg fyllda med 275 kilo äpplen i varje rullas in och töms i mustmaskinen. Där tvättas de, rivs och pressas till juice som sen tankas ned i glasflaskor i rummet intill.

– Råmusten pastöriseras, alltså värms till 70 grader för att få bort bakterier, då håller den sig i ett år. Vi tillsätter inget, inget socker eller något annat, säger Malin Skjernov, som driver Värmdö Musteri ihop med sin man Nikolaj.

1500 stamkunder

Musteriet är inte så stort till ytan, men effektivt. Här tillverkas nämligen 600 000 liter äppelmust varje år. De har också ett litet sylt-kök där det kokas äppelmos och sylt på en rad andra bär som köps in säsongsvis.

September-oktober har de mest att göra och den här eftermiddagen rullar karavaner av bilar in på gården. Det är privatpersoner som ska lämna in sina egna äpplen för mustning. Äpplena läggs i stora fem-literslådor med ett eget nummer på. ”Funkar dom här?” frågar en kund och håller fram ett gäng äpplen med några små prickar på.

– De flesta kommer igen år efter år. Uppskattningsvis har vi cirka 1500 återkommande kunder. Det är viktigt att man kommer med fina äpplen, man får aldrig en bättre must än de äpplen man har, säger Malin och visar äpplena som ligger i mustmaskinen just då.

– Det här är Gravensteiner, de är härliga, det blir som explosion av smaker. Andra bra sorter att musta på är Cox Pamona, Aroma och Ingrid Marie och de är ganska vanliga på Värmdö, säger Malin.

Äppelfest. Conny Åkesson med dottern Ellinor lämnar egna äpplen för mustning. "Vi värmer musten som glögg på vintern, lägg i kanelstång och kryddnejlika bara, klart, supergott! Kan spetsas med alkohol om man vill." säger de. Foto: Sacharias Källdén

Äppelfest. Carlos Arcecorrea och Mikaela Wenk fyller låda efter låda med äpplen ”det är bara fallfrukt, resten har vi lagt i källaren, det äter vi under vintern." säger de. Foto: Sacharias Källdén

10 kilo blir sex liter

De som inte lämnar ska hämta färdig must av äpplen de lämnat tidigare i veckan. Cirka 200 personer väntas hämta sin must den här dagen och alltihop har ställts ut på gårdsplanen på pallar. Kunderna kommer från olika delar av Stockholm.

Från 10 kilo äpplen får man cirka sex liter must och de privata äppelägarna betalar 85 kronor för en dunk med tre liter från de egna äpplena.

– Det är det värt. Det känns bättre att åka hit med äpplena än att de förfars och det är fantastiskt med musten på vintern. Sen är det ju extra kul att det är ens egna äpplen man dricker, säger kunden Thomas Orrung.

Företaget har dels den egna tillverkningen och försäljningen, som är störst och står för cirka 85 procent av omsättningen, dels den privata tjänsten att musta folks egna äpplen.

– Bra äppelår går vi plus, dåliga äppelår går vi minus. Allt som vi har tjänat hittills har gått tillbaka in i verksamheten. Till exempel investerade vi förra året i maskiner som kan torka och mala de fina resterna vi har av blåbär, lingon och svarta vinbär till pulver, säger Malin.

På markerna runt om musteriet står företagets cirka 3000 egna äppelträd.

– Men det räcker inte för våra behov, så vi köper in äpplen också från andra odlare, i hela Sverige, bland annat Enköping. Så länge det är svenskt och bra kvalitet funkar det.

Äppelfabrik. Malin Skjernov visar var äppelresterna tar vägen. "De mals ned och används för att spridas som jordförbättring på åkrarna eller som mat åt rådjur och älgar." Foto: Sacharias Källdén

Provsmak. Silje och hennes mamma Malin Rupush lämnade äpplen för första gången. Det resulterade i 38 flaskor must. Foto: Sacharias Källdén

Äppelfabrik. Den färdiga musten tankas ned i glasflaskor och boxar. Foto: Sacharias Källdén

Utcheckning. Oscar och Arne Remnert hämtar ut must som tillverkats på deras egna äpplen. Foto: Sacharias Källdén

Värmdö Musteri

Startades 2008 av Ingaröborna Malin och Nikolaj Skjernov med dottern Sofia, som också jobbar i företaget. Då drev de reklambyrå och ville testa på mustning i liten skala men intresset visade sig vara så stort att de snabbt fick öka på tillverkningen.

Idag mustas 1000 ton äpplen per år.

Musten säljs till cirka 300 återförsäljare runt om i Stockholm, butiker och restauranger, de har även egen butik och café på gården.

2012 startade de även Värmdö Bränneri med bland annat egen calvados som säljs på Systembolaget.

Kolla varmdomusteri.se för adress och tider när du kan lämna in äpplen.

Visa merVisa mindre