Det luktar sött och gott inne i den lilla äppelfabriken på Ingarö. Stora tråg fyllda med 275 kilo äpplen i varje rullas in och töms i mustmaskinen. Där tvättas de, rivs och pressas till juice som sen tankas ned i glasflaskor i rummet intill.

– Råmusten pastöriseras, alltså värms till 70 grader för att få bort bakterier, då håller den sig i ett år. Vi tillsätter inget, inget socker eller något annat, säger Malin Skjernov, som driver Värmdö Musteri ihop med sin man Nikolaj.

1500 stamkunder

Musteriet är inte så stort till ytan, men effektivt. Här tillverkas nämligen 600 000 liter äppelmust varje år. De har också ett litet sylt-kök där det kokas äppelmos och sylt på en rad andra bär som köps in säsongsvis.

September-oktober har de mest att göra och den här eftermiddagen rullar karavaner av bilar in på gården. Det är privatpersoner som ska lämna in sina egna äpplen för mustning. Äpplena läggs i stora fem-literslådor med ett eget nummer på. ”Funkar dom här?” frågar en kund och håller fram ett gäng äpplen med några små prickar på.

– De flesta kommer igen år efter år. Uppskattningsvis har vi cirka 1500 återkommande kunder. Det är viktigt att man kommer med fina äpplen, man får aldrig en bättre must än de äpplen man har, säger Malin och visar äpplena som ligger i mustmaskinen just då.

– Det här är Gravensteiner, de är härliga, det blir som explosion av smaker. Andra bra sorter att musta på är Cox Pamona, Aroma och Ingrid Marie och de är ganska vanliga på Värmdö, säger Malin.

10 kilo blir sex liter

De som inte lämnar ska hämta färdig must av äpplen de lämnat tidigare i veckan. Cirka 200 personer väntas hämta sin must den här dagen och alltihop har ställts ut på gårdsplanen på pallar. Kunderna kommer från olika delar av Stockholm.

Från 10 kilo äpplen får man cirka sex liter must och de privata äppelägarna betalar 85 kronor för en dunk med tre liter från de egna äpplena.

– Det är det värt. Det känns bättre att åka hit med äpplena än att de förfars och det är fantastiskt med musten på vintern. Sen är det ju extra kul att det är ens egna äpplen man dricker, säger kunden Thomas Orrung.

Företaget har dels den egna tillverkningen och försäljningen, som är störst och står för cirka 85 procent av omsättningen, dels den privata tjänsten att musta folks egna äpplen.

– Bra äppelår går vi plus, dåliga äppelår går vi minus. Allt som vi har tjänat hittills har gått tillbaka in i verksamheten. Till exempel investerade vi förra året i maskiner som kan torka och mala de fina resterna vi har av blåbär, lingon och svarta vinbär till pulver, säger Malin.

På markerna runt om musteriet står företagets cirka 3000 egna äppelträd.

– Men det räcker inte för våra behov, så vi köper in äpplen också från andra odlare, i hela Sverige, bland annat Enköping. Så länge det är svenskt och bra kvalitet funkar det.