I maj 2022 gjorde polisen stora narkotikatillslag på flera ställen framför allt i söderort, och bland annat i Farsta, Dalen och Rågsved.

Förra veckan, 28 juni, dömdes tio män, i 20-30-årsåldern, till olika långa fängelsestraff för att i olika omfattning varit inblandade i synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En kvinna i 25-årsåldern som också stått åtalad friades från medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Den man som döms till längst fängelsestraff får tio år och tio månader, och hans brottslighet har sammantaget avsett cirka 115 kilo kokain.

En del av narkotikan som hittades undangömd i en bil.

En del av narkotikan som hittades undangömd i en bil.

Polisens förundersökning

Bevisningen i målet består bland annat av konversationer i det krypterade chattsystemet Sky ECC, information som har lämnats till svenska myndigheter av Europol och fransk polis. Av chattarna framgår hur de dömda personerna organiserat och genomfört smugglingsresor mellan Sverige och Tyskland. I bilar försedda med lönnfack har de inblandade personerna smugglat in narkotika in i landet. Annan bevisning är till exempel kortköp, hotellbokningar och uppgifter om broöverfarter.

Använde frontbil

Flera turer ägde rum sommaren och hösten 2020 och under resorna ska en så kallad frontbil i förväg ha kontrollerat polis- och gränskontroller för att underlätta smugglingen.

Under en resa i oktober 2020 fördes 14 kilo kokain från Berlin till Stockholm, enligt domen. Avsikten ska ha varit att smuggla 15 kilo, men allt fick inte plats i bilens lönnfack. I chattar skriver de inblandade bland annat ”får ej plats 15 st”, ”14 fick plats” och ”de får räcka”.

Brotten bedöms som synnerligen grova eftersom de dömda personerna hanterat en väldigt stor mängd narkotika och bedrivit handel i organiserad form.

Sammanlagt får de tio dömda männen 71 år och 9 månaders fängelse. Enligt polisen har de dömda kopplingar till ett kriminellt nätverk i söderort.

– Det har varit utmanande att hitta rätt person till rätt chattanvändare och sedan koppla personen till brottet. Det har varit mycket arbete med att läsa igenom chattarna och på ett övergripande sätt för att få fram tillräckligt med bevis för att brott har begåtts, säger utredaren Hanna Johansson vid lokalpolisområde Farsta i ett pressmeddelande.