”Vi fick tipset av kompisar”

Elin Berggren från Solna, med Leo, 6 och Rut, 2, kelar med den trevliga geten på Bögs gård, en kort promenad från Häggvik.

– Det är första gången vi är här. Vi fick tipset av kompisar, säger Elin.

Nu har de picknickat, tappat nappen i hönsens matskål och klättrat på den gamla traktorn.

– Och jag hälsat på en kalv, säger Rut.

Här finns också järnåldersgravar, islandshästar och ett populärt fik.

"Jag promenerar här 4-5 gånger i veckan"

Gnana Urthiren, Sollentuna, älskar att gå en runda i naturreservatet vid Bögs gård och njuta av fågelsången, skogen och det välbevarade gamla odlingslandskapet.

– Jag promenerar här 4-5 gånger i veckan och har gjort det i många år, säger hon.

Man blir som en liten grabb igen – fast på 1800-talet

Stilla countrymusik hörs från en högtalare i cykelkorgen när kompisarna Frank Holm och Jesper Ritzén från Sollentuna pausar vid grillplatsen under eken, en kilometer innanför Bögs gård.

– Det är som på landet, men finare än vanlig landsbygd, säger Jesper.

– Ja för mig som är född i Piteå känns det som där man växte upp, man blir som en liten grabb igen. Fast bättre, man är tillbaka på 1800-talet, säger Frank.

– Det är en overklighetskänsla att det här finns, bara 10 minuter bort med cykeln. Man blir förvånad över hur få som hittar hit, säger Jesper.

”Jag kan verkligen rekommendera bullarna”

I sydöstra hörnet av naturreservatet reser sig Akallas färgglada höghus bakom skogsbrynet. Makarna Shezana och Rizwan Syed från Barkarby, i andra ändan av skogen, går nästan dagligen en runda på 15 000–20 000 steg. Nu är de halvvägs hem.

– Det här är vårt favoritområde, vi tröttnar aldrig på det. Varje årstid har sin egen skönhet, säger Shezana.

– Det finns färska bullar på Säby gårds café i Järfälla som jag verkligen kan rekommendera, tipsar Rizwan.

”VI firar att en kompis har fått en liten dotter”

Fläskspett, kycklinglår, tomater och pitabröd – och armenisk dansmusik på hög volym. Sex kompisar, varav flera jobbar tillsammans i en av männens byggfirma, låter grilldoften sprida sig över Akalla by när middagstiden närmar sig.

Nu är vi utanför naturreservatets gräns, men träden, fälten och hagarna är lika vackra – och bara några hundra meter från tunnelbanan.

– I dag firar firar vi att en kompis just har fått en liten dotter. Vi gillar stället och brukar komma hit och grilla varje vecka på sommaren, säger Antoni.