SD:s valkampanj i tunnelbanan fick starka reaktioner efter en tweet. Foto: Twitter/ Mitt i Stockholm

Tågförare vill inte köra omkring med SD-reklam

SD:s reklam i tunnelbanan har väckt ilska, särskilt sedan en SD-riksdagsman på Twitter vill ge invandrare en enkelbiljett till Kabul. Tunnelbaneförare har tagit illa upp, och anser också att reklamen är en säkerhetsrisk.

  • Publicerad 09:02, 18 aug 2022

Det kan leda till attacker från politiska motståndare

"Välkommen ombord på segertåget". Helt klädda med partiets blåsippor kör två av SL:s vagnar med reklam för Sverigedemokraterna på gröna linjen.

Det har fått många att reagera. Och t-baneförarna tycker att det är obehagligt.

Enligt Jannis Konstantis, ordförande för Seko tunnelbanan, är man emot att tåg täcks med reklam över huvud taget.

– Men det är speciellt obehagligt med SD-reklam. Det är många som jobbar i tunnelbanan som kommer från andra länder, och som mår dåligt över detta. Vi blir förmedlare av reklamen, men vi vill inte befatta oss med den här skiten, säger han.

Till Kabul

Och inte blev det bättre av riksdagsledamoten Tobias Anderssons tweet: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul".

Flera politiker har reagerat på den. Centerpartiets Annie Lööf skriver att det är ”ovärdigt och rasistiskt”. 

Kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP), väljer att vara ironisk: "På nästa SL styrelsemöte ska jag förövrigt lägga förslaget om att alla pengar från SD tåget ska gå till inköp av menskonst till perrongerna" skriver han, en blinkning till att SD haft kritik mot den konstnärliga utsmyckningen i t-banan.

Rädd för bråk

Men tågförarna tycker att reklamen är ett säkerhetsproblem.

– Den kan leda till attacker från politiska motståndare, eller bråk ombord. Och det är föraren som är ansvarig. Dessutom måste vi hantera arga resenärer, säger Jannis Konstantis.

De två tågvagnarna kör under vecka 33 och 34. Förutom Sverigedemokraterna har Centerpartiet denna valrörelse köpt folierad reklam, men på spårvagnar.

Anmält till JK

Politisk reklam är tillåten i tunnelbanan, och det är bara Justitiekanslern, JK, som kan stoppa den, och då i efterhand. Redan dagen efter tweeten hade flera anmälningar inkommit till JK.

Enligt SL:s presstjänst kan de bara stoppa reklam om den utgör en säkerhetsrisk för resenärer eller personal. Så var till exempel fallet för några år sedan när människor klättrade omkring och rev ner SD:s affischer på Östermalms torgs station.

Säkerhetsläget nu vill de inte kommentera, inte heller om vagnarna måste ha extra bevakning när de står uppställda.

Ingen kommentar

Sverigedemokraterna i Region Stockholm vill inte ge sig in i debatten. ”Jag har inget att säga om det. Vi kallar det segertåget” skriver vice gruppledare Msciwoj Swigon i ett mejl.