ÖSTERÅKER

Vi promenerar längs Åkers kanal och stannar på en bro.

Vattnet porlar under oss och luften är fuktig av regn. Men visst är det härligt ändå. Med rejäla skor är promenaden längs kanalen perfekt för en höstdag.

Kanalen byggdes redan på 1800-talet. Men innan det färdades vikingar på farleden Långhundraleden när de skulle ta sig från Östersjön till Uppsala.

Längs kanalen finns det informationsskyltar som innehåller QR-koder. Genom att skanna dem med mobilen kan du ta del av platsens historia.

En konstutställning har även växt fram vid promenadstråket med både lokala konstnärer och konstnärer från övriga landet.

Bonustipset: Besök bevarad 1600-tals bruksmiljö vid Wira bruk. Här finns vacker natur, museum och en kaffestuga.

Bogesunds slottspark, Vaxholm

Bogesunds slottspark, Vaxholm

Mikael Andersson

VAXHOLM

Vi är utanför Bogesunds slott där löven sprakar i höstens alla färger. 

Slottet, som varit hem åt både generaler och grevar, är idag ett byggnadsminne och öppet för allmänheten.

I slottsparken strosar vi längs grusvägar och blöta löv. Trots regn är det en stilla och vacker plats för en höstig promenad. 

Bakom slottet skymtar skärgården och är man promenadsugen kan man ta sig ner till vattnet och Värmora rastplats. Där finns det både bänkar och grillplats. Här kan du grilla en korv till vacker utsikt – men ta med paraply.

Bonustipset: Från Vintervägen på Vaxön kan du följa en slinga längs promenadstråk och skogsstigar och promenera utmed stranden hela vägen till Eriksö friluftsområde.

Björkby-Kyrkviken, Vallentuna

Björkby-Kyrkviken, Vallentuna

Mikael Andersson

VALLENTUNA

På ena sidan skymtar vi Väsby kvarn. På andra sidan Vallentunasjön.

Här, i Björkby-Kyrkvikens naturreservat promenerar vi genom duggregn samtidigt som vi njuter av utsikten mot sjön.

Till slut kryper kylan ändå på. Till skillnad från oss ska du klä dig efter väder när du promenerar vid Vallentunasjön. För här finns det ingen stuga att värma sig i.

Vi går vidare och tar en titt på kvarnen.

Den totalförstördes efter en anlagd brand 2008 men rekonstruerades 2019. Kvarnen är ett landmärke med stort symbolvärde och är belägen på en liten höjd mellan Vallentuna kyrka och Kvarnbadet.

Vår promenad blir kort. Nästa gång är det bästa att ta med mössa.

Bonustipset: Angarnsjöängens naturreservat som ligger bara ett par kilometer utanför Vallentuna och är en av Sveriges bästa fågellokaler.

Rinkebyskogen, Danderyd

Rinkebyskogen, Danderyd

Mikael Andersson

DANDERYD:

Ett gammalt båtsmanstorp och en hundrastgård, men framför allt skog. Bara en bit in i Rinkebyskogen i Danderyd slipper man det mesta bruset från trafiken och doften skog och fuktig höst tar över.

I skogsbrynet står en pumpa som påminner att vi nyligen passerat Halloween och Allhelgonahelgen.

Enligt kommunen är den norra delen av skogen tystast och i de många kärren finner man sällsynta mossor och svampar.

Rinkebyskogen är Danderyds största sammanhängande skogsområde och ligger som en grön barriär mot Täby i norr. Området är tillgängligt från alla håll och genomkorsas av en mängd stigar och motionsspår.  

Sedan 2022 är stora delar av Rinkebyskogen naturreservat. 

Bonustipset: Svanholmsparken, och ta gärna vinterbron över till Tranholmen

Skavlöten, Rönningesjön i Täby

Skavlöten, Rönningesjön i Täby

Mikael Andersson

TÄBY:

– Kolla där!

Fast vi har hunnit nästan halvvägs in i november ser vi ett gäng unga killar som tar sig ett dopp i Rönningesjön.

Vi är i Skavlöten i Täby, tar en uppfriskande promenad och kollar på det stilla vattnet. Även här slipper man stadens brus och kan drömma om hur det var förr i det lilla torpet som forfarande finns kvar med sina fruktträd.

Östra stranden av Rönningesjön ner till och med Rönninge by är naturreservat och har flera spår och leder där man kan vandra eller springa.

Lust och ork sätter gränsen för hur långt vi kan gå. Kanske runt hela sjön, eller bara upp på Skansberget? Blir man kall eller kurrar magen kan man fika i Kaffestugan i Rönninge by.

Bonustipset: Stolpaskogen, Täbys största naturparksområde. Delar av gångvägarna är tillgänglighetsanpassade.