Den ideella föreningen Systerskap i Bro startade 2018 och har bland annat anordnat aktiviteter och hjälpt Upplands-Brobor med ekonomiska problem. Den 6 januari 2020 öppnade de second hand-butiken i Skällsta industriområde. Där kan alla som vill lämna in sina saker som butiken sedan säljer.

– Vi var ute efter att vara ett arbetsintegrerande socialt företag och starta en verksamhet som kräver lite enklare arbetsuppgifter. Man ska kunna träna sig i att jobba hos oss, säger medgrundaren Susanne Persson.

I butiken har man tagit emot  individer som bland annat är hemmasittare, ska utföra samhällstjänst eller som behöver praktik.

I butiken har man tagit emot individer som bland annat är hemmasittare, ska utföra samhällstjänst eller som behöver praktik.

Mira Hedberg

De har sedan start tagit in individer som bland annat vill arbetsträna, behöver praktik eller som ska utföra samhällstjänst. Här har de kunnat få in foten på arbetsmarknaden och ett arbetsintyg att söka sig vidare med.

Behöver stänga 30 juli

I slutet av maj gick Arbetsförmedlingen ut med att deras rutiner för beslut om arbetsträning ska ändras från den 1 oktober. De kommer nu prioritera upphandlade tjänster för arbetslösa. Det innebär att många platser för arbetsträning inom den idéburna sektorn, till exempel Stadsmissionen och Samhall, hotas då de inte är upphandlade – något som är en förutsättning för fortsatt finansiering hos Arbetsförmedlingen. Anordnare inom bland annat second hand-butiker ser nu oroligt på hur det kommer drabba långtidsarbetslösa. 

Nu har butiken utförsäljning och försöker tömma lokalen.

Nu har butiken utförsäljning och försöker tömma lokalen.

Mira Hedberg

– När man är anordnare för Arbetsförmedlingen får man ju också en handledarersättning som är en viktig intäkt, men nu är vi inte aktuella för det längre. Vi är för små, säger Sussanne Persson.

En konkursförvaltare är redan inblandad och butiken ser ut att behöva stänga den 30 juli.

– På sista tiden har vi varit hemskt trötta och såklart jätteledsna. Nu säljer vi det som går så att vi får så lite skulder som möjligt, säger medgrundaren Malin Nordin.

I samma veva lägger de även ned föreningen.

Sussanne Persson menar att de "blickar mot nya tider" och båda två hoppas på att kunna komma tillbaka med en annan förening.

Sussanne Persson menar att de "blickar mot nya tider" och båda två hoppas på att kunna komma tillbaka med en annan förening.

Mira Hedberg

– Den är så starkt förknippad med just butiken. Vi vill ju dock komma tillbaka med en annan förening, eller hur? säger Sussanne Persson.

– Ja, det vill vi, säger Malin Nordin och nickar instämmande.