Det doftar nytt i Älvsjö centrum vårdcentral. De nylagda golven skiner och väggarna har fått en lugn, grågrön färg. I det som en gång var biljetthall finns en reception med högt i tak och en stor dos gammaldags charm.

Det är svårt att tro att huset var helt förfallet när läkaren Puja Abar fick syn på det på Blocket för ungefär två år sedan.

– Vi ville starta en ny vårdcentral i ett område där behovet finns och tittade på Älvsjö när jag hittade stationshuset på Blocket. Det var väldigt nedgånget men vi såg hur bra det kunde bli – en egen, lättillgänglig byggnad nära centrum, säger han.

Dessutom ville fastighetsägaren gärna hyra ut till någon samhällsverksamhet . Snart var ett hyreskontrakt i hamn. Sedan dess har syskonen Puja Abar och Anousheh Ghamari Abar arbetat hårt för att kunna starta Älvsjö centrum vårdcentral – och den 19 september var det dags.

– Älvsjö är ett expansivt område så vi känner oss säkra på att vi behövs här. Det har inte öppnat någon ny vårdcentral i området på många år, trots att invånarna blivit många fler, säger Puja Abar.

"Fördel att vara läkare"

Både Puja Abar och Anousheh Ghamari Abar är läkare och trivs med att arbeta ihop. Sedan 2018 driver de Sofia vårdcentral (före detta Mottagningen Sjöstaden) på Södermalm och våren 2022 tog de över Attundahälsan familjeläkarmottagning i Sollentuna, där de växte upp.

– Det är en stor fördel att själv vara läkare när man driver en vårdcentral. Man förstår vårdkedjan bättre. Dessutom har Puja och jag gjort alla slags uppgifter för att förstå verksamheterna – som att sitta i receptionen och arbeta i labbet, säger Anousheh Ghamari Abar.

"Alla slags patienter"

Nu hoppas syskonen Abar att Älvsjöborna – och andra – ska hitta till deras småskaliga, privat drivna vårdcentral.

– Vi vill möta alla slags patienter – både äldre, kroniskt sjuka och de som behöver en tid snabbt för något besvär. Eftersom vi driver små vårdcentraler lär vi också känna våra patienter och de lär känna oss, säger Puja Abar.