Matilda Klarqvist svarar med andan i halsen. Gnissel från ett tåg och gatans myller hörs genom telefonen. På frågan om det är en bra tid för en intervju svarar hon glatt:
– Absolut, det är bara att köra!
Efter vinsten i Sveriges mästerkock i april har Matildas liv tagit en vändning. Ett bokkontrakt, nya samarbeten och ändlösa frågor om tips på vegetariska recept har fyllt hennes vardag. Samtidigt har hon landat i sitt nya hem på Lidingö.
– Det är en otrolig dörr som har öppnats. Jag har varit i en lite sökande period och behövt fråga mig själv: "Vad fan vill jag göra?" Jag har fortfarande inte kommit fram till något svar, men är glad och nöjd med det jag gör just nu, säger hon.
På en räkmacka
Hon vill inte säga om hon har några planer inför hösten, men sommaren är spikad: Hon ska tillbaka till köket.
– Jag har aldrig jobbat i kök på riktigt tidigare. Det känns som att man glidit ut ur programmet på en räkmacka och blivit stämplad som expert, men jag känner mig inte som det. Jag vill ut och lära mig i ett riktigt kök. I sommar ska jag jobba i en restaurang på Södermalm.
Sedan vinsten har förhållningssättet till mat förändrats.
– När man är inne i tävlingsbubblan blir man hjärntvättad att tänka mat på ett annat sätt. Jag behövde ta lite avstånd från maten i några månader, kreativiteten var verkligen död. Men nu har jag hittat tillbaka.
– Jag älskar grönsaker! Det är nyttigt, de är vackra och framför allt är det så himla gott, säger Matilda Klarqvist.
Ulrika Pousette
Efter kritiken: "en fis i vinden"
Under programmets gång hände det att tittare uttalade sig kritiskt om hennes kaxighet. Det gjorde att Matilda höll sig borta från sociala medier.
– Det var jobbigt precis vid finalen. Jag tog lite extra hårt på det då, men nu känns det som en fis i vinden. Det är okej att inte vara omtyckt av alla. Jag vet vem jag är och jag kommer inte ändra på mig för att folk tycker jag är för kaxig, säger hon.
I vår släppte hon sin kokbok "Queen Green", vilket ingick i vinsten. Den speglar hennes kärlek till grönsaker. Tidigare hade hon aldrig ens tänkt på att släppa en bok, men nu har hon fått mersmak.
– Jag hade turen att hamna med ett otroligt team. Vi fick fria tyglar och lekte oss fram. Jag hade bara 1,5 månad på mig att göra alla recept, men är är nöjd med hur det blev. Jag skulle gärna göra en bok till där jag har lite mer tid på mig.
Har du några tips för sommargrillen?
– På med alla grönsaker! Zucchini, paprika, majs och alla sorters kål är gott. Först grillar du dem hårt, men inte för länge. När grönsakerna är heta penslar du på smör som man kan blanda med vitlök, honung, soja eller miso och grilla en liten stund till. Pressa över färsk citron. Det blir supergott!
Under våren flyttade Matilda från Norrtälje till en lägenhet på Lidingö
– Lidingö är otroligt. Det är nära in till stan, men ändå ute i naturen och människorna är så trevliga.
Kan du tänka dig att öppna restaurang på Lidingö?
– Jag hade tidigare stora planer på att öppna eget, men har nu insett att det är sånt jävla hårt jobb. Har varken orken eller pengarna!
– Just nu går jag bara with the flow och gör det som känns kul. Jag har hopp om livet.