”Trust me I love you” jazzar N'Dea Davenport i högtalarna och bakom discokulans glitter i ett fräsande rökmoln flippar Emil ”Frankie” Wennerberg inte skivor – utan dagens första hamburgare. Den här onsdagen är det oset av kryddig nötfärs och smält cheddar från Funky Chickens prisbelönta Triple cheese som får smaklökarna att krullas på de 46 personerna utanför food trucken på Augustendalstorget i Nacka strand.

Fånleenden som hos barn som hittat en lördagsgodisgömma mitt i veckan. Ett väckelsemötet för hamburgerfrälsta.

"Det är en konst"

Nyligen utsåg hamburgerrecensenterna Burgerdudes Funky Chicken till Sveriges bästa burgare för andra året och rankar dem som åtta i världen.

Ektorpsbon Gustav Malm, 26, och hans pappa Fredrik Malm, 53, från Tyresö har följt Burgerdudes listor sedan 2014 och ätit sig igenom alla Stockholms premiumburgarställen. De besöker Funky Chicken en gång i månaden, gärna oftare.

– Vi har inte ätit något som är bättre än det här. Smaken på köttet! Han som lagar burgarna lägger ner sin själ. Stekytan är så jävla bra alltså! säger Gustav Malm.

– Du måste ha exakt rätt tjocklek så att det blir den här tunna karamelliserade ytterkanten och saftigt i mitten – det är en konst, säger Fredrik Malm.

800 burgare på en dag

I en plastlåda ligger köttpuckarna vägda till exakt 150 gram, gjorda på en hemlig färsblandning.– Köttet är ett hantverk. Det kommer oftast från Sverige och Tyskland, sedan exakt vad det är är en extrem hemlighet: Många jagar vårt recept. Det har varit en process på flera år att få fram den perfekta sammansättningen. Vi har stekt och ätit många, många hamburgare på vägen – herregud! säger Johan Ekman som driver Funky Chicken med John Taudien.

Köar i en timme

Köerna som kan ringla runt hela Nacka strandsmässan avskräcker inte frälsta.

– Jag äter här minst en gång i veckan eftersom vi har kontor här. Det är lätt värt en timmes kö som det kan vara ibland, säger Andreas Nilsson från Järlasjö.

En sommardag kan Funky Chicken sälja mellan 700 och 800 burgare. En onsdag i november räknar de med att sälja 200 hamburgare, 150 portioner av kycklingrätten New York style Chicken over rice och 15 vegetariska veggie over rice.

– På en restaurang hade vi varit tvungna att ha flera sittningar och hade aldrig kunnat servera så många gäster, säger Johan Ekman.

Stannar i Nacka

Även om trucken är flyttbar har de inga tankar på att åka på turné.

– Vi åkte runt i början, en fem, sex gånger men vi tröttnade. Det var sådant kaos och konkurrens om platserna, säger Johan Ekman.

Tidigare stod de vid Hornstulls marknad på helger under sommarhalvåret. Men när pandemin stängde tog de helgserveringen till Augustendalstorget i stället.

– Vi fick lika många gäster här som vi hade i Hornstull så nu stannar vi nog här även om Hornstulls marknad öppnar igen. Vi har närmare till vårt prepkök och känner folket och kan alla specialbeställningar.

Granne med vaktmästaren

Att just Nacka strand skulle bli hamburgeälskarnas Mecka var en slump.

– Jag hade tidigare landställe i Kummelnäs och en granne jobbade som fastighetsskötare i Nacka strand. Jag sa: ”Kan inte du höra med hyresvärden om vi kan få ha vår truck på torget?” Det tog bara någon vecka och sedan körde vi, säger Johan Ekman.

Plötsligt kommer två män som ska anordna ett event i en skåpbil mittemot. De vill ta el ur laddstolpen bakom burgarbussen.

– Du kan dra ut sladden till vår riskokare, jag tror vi klara oss ändå, säger Emil Wennerberg,

– Ja, ja, de kommer att äta här i alla fall, säger Johan Ekman.