Efter 16 år vid makten får nu Moderaterna i Region Stockholm gå i opposition. De senaste sex åren har Iréne Svenonius innehaft posten som finansregionråd, och varit den högste ansvarige politikern.

– Det är självfallet en stor förändring, säger hon.

Det ska bli en vass och granskande opposition, där den främsta uppgiften är att vara "medborgarnas vakthund" för fortsatt tillgång till vård och korta vårdköer, uppger hon.

Hon poängterar också att de kommer att fokusera på sakfrågor, inte personer, för att inte skapa "hot och hat".

– Det har funnits de som uppmanat att sätta finansregionrådet i fängelse, och de som stått utanför fullmäktige och skanderat "kom ut om du törs", säger Irene Svenonius.

Att Stockholm har landets kortaste vårdköer hör till det som hon är mest nöjd med att ha åstadkommit, tillsammans med att NKS blivit ett ledande sjukhus och att kollektivtrafiken nu byggs ut kraftigt.

Men trots de framgångarna fick hon inte väljarna med sig. Moderaterna backade i valet, liksom övriga partier i den blågröna allians som hittills styrt regionen.

– Jag tror att väljarna har följt den nationella trenden där Socialdemokraterna gått framåt. Kanske är det också så att man i Stockholm inte har så bra koll på resten av Sverige och är varse att vi har de kortaste vårdköerna, säger Irene Svenonius.

Men nu tänker hon inte gräma sig över det.

– Nej, vi ser framåt. Vi ska vaka över att investeringarna i kollektivtrafiken fullföljs och att regionens finanser sköts. Nu går vi in i en lågkonjunktur, och regionens finanser är väl rustade för att möta tuffa tider.