Värmdö kommun har fått ett föreläggande från sin egen bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnd gällande Svartsö skolas omklädningsrum. Det är i så dåligt skick att det inte får användas av eleverna längre. 

Framförallt handlar det om ventilationen som inte fungerar och att golvet, som i dag är det en trätrall, måste bytas ut. Risk finns för fuktskador och dålig luft, enligt miljöinspektörerna. 

Dagens omklädningsrum på Svartsö är inrett i ett litet torp.

Dagens omklädningsrum på Svartsö är inrett i ett litet torp.

Värmdö kommun

Nytt omklädningsrum: 2,5 miljoner kronor

Skolan och stugan där omklädningsrummet är inhyst i ägs av Värmdö kommun. Där finns, förutom plats att byta om, duschar, men ingen toalett. 

Nu har utbildningsförvaltningen och fastighetskontoret i uppdrag att lösa problemet.

– Vi behöver utreda om vi ska bygga ett nytt omklädningsrum och hur behovet ser ut. Hur många elever som ska använda det och vad som i så fall behöver finnas där, säger Annette Hörstedt, tf fastighetschef i Värmdö kommun. 

Tidigare beräkningar visar att ett nytt omklädningsrum skulle kosta cirka 2,5 miljoner kronor att bygga. 

Det gamla omklädningsrummet får användas åtminstone fram till sommaren, enligt Annette Hörstedt, efter det ska nya bedömningar göras. Om det blir så att det gamla inte längre får användas, kan en mobil duschvagn ställas dit åt eleverna.

– Det är som en portabel byggbodsvagn med dusch och toalett. Det skulle kunna vara en alternativ lösning under tiden vi bygger nytt, säger hon. 

Kan dröja till i höst

Grundskolenämnden ska nu återkomma till fastighetskontoret om hur skolans behov ser ut. Sedan ska det godkännas i kommunens budget, så tidigast i höst kan beslut om att bygga ett nytt omklädningsrum tas, tror Annette Hörstedt. 

På frågan hur skolledningen ser på situationen svarar Amie Kronblad (L), ordförande i grundskolenämnden, via mejl bara att hon håller med bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i deras bedömning och att problemet måste lösas.

Föreläggandet kom redan sommaren 2022, ihop men en rad andra brister på skolan som redan har åtgärdats.

Värmdö öppnar förskolan på Svartsö igen

Lådna upplever just nu – hör och häpna – en babyboom, med två barn i ettårsåldern och ytterligare två på väg. Kommunen ska därför öppna upp förskolan på Svartsö igen.

– Hej! Kliv ombord! Det är lite blåsigt i dag men det är bara att hålla i er, säger Adam Stephenson och lägger ut från gästbryggan på Svartsö.

Med sig i sin stora metallbåt har han ettåriga sonen Bob Louie som sitter fastspänd i passagerarsätet, och en barnvagn i fören. Varje morgon åker de tur och retur Lådna-Ingmarsö, där Bob Louie har sin förskola. 

Uppväxt på havet. Bob Louie gillar att åka båt. Här med mamma Tette.

Uppväxt på havet. Bob Louie gillar att åka båt. Här med mamma Tette.

Pekka Pääkkö

Adam Stephenson och sambon Tette Thorén har bott ett år på Lådna och vill fortsätta bo där året runt. Men det är en utmaning, har det visat sig, att bo på en ö som saknar förskola. Kommande vinter blir ett test.

Om det är för blåsigt kommer de inte kunna köra honom, och då blir jobbet lidande. Det tar också tid och pengar.

– Jag har räknat ut att vi lägger cirka 10 000 kronor i månaden på bensin till båten. Så allt det här ihop gör att det blir för krävande. Det funkar inte i längden att åka till Ingmarsö varje dag. 

Fyra barn behöver förskoleplats

För att kunna bo kvar behövs att förskolan på Svartsö öppnas upp igen. Det skulle betyda en resa på fem minuter enkel väg i stället för femton, enligt Adam.

– Det är stor skillnad för oss, plus att förskolan ligger vid skolan, där Bob Louie sedan ska börja i så fall. 

Bob Louie körs dagligen i båt till förskolan på Ingmarsö. Och vagnen är med.

Bob Louie körs dagligen i båt till förskolan på Ingmarsö. Och vagnen är med.

Pekka Pääkkö

Och Adam och Tette är inte ensamma. För närvarande råder en baby-boom just på Lådna, och ytterligare två familjer kommer att behöva förskola närmaste åren.

En av dem är Eva Jansson med familj, som driver Lådnamacken. Hon har två barn, 9 och 12 år som går på Svartsö och Djurö skola, och ett barn på väg som är beräknat att födas om ett par veckor.

Hon känner av generationsskiftet på ön just nu.

– För närvarande har vi åtta barn i skol- och förskoleålder som bor året runt här ute, plus två barn till på väg. Det är verkligen jättekul, säger hon.

Eva Jansson med barnen Sven och Julia. Sambon Andreas Granli Lundell kunde inte vara med på bilden.

Eva Jansson med barnen Sven och Julia. Sambon Andreas Granli Lundell kunde inte vara med på bilden.

Privat

Transporterna till och från förskolan får man ordna själv som förälder, men så fort de börjar skolan blir de upphämtade av skolskjuts-båten och det funkar fint, berättar Eva.

Den andra familjen har en son på nio månader som behöver förskola nästa år. I vår ska dessutom Bob Louie få ett syskon, så totalt rör det sig om fyra små barn som behöver förskoleplats inom kort.

Kommunen jobbar för att öppna igen

Så Adam kontaktade kommunen och fick ett positivt svar: Värmdö planerar att öppna upp förskolan på Svartsö igen.

– Förskolan har aldrig varit nedlagt, det har bara inte funnits barn i kö, därför har den varit stängd. Nu när föräldrar har ställt sitt barn i kö dit igen arbetar förvaltningen för att rekrytera personal och säkerställa att det är pedagogiskt möjligt att driva förskolan enligt skollagen, säger Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden. 

Arbetet med detta pågår redan och om allt faller på plats är målet att öppna förskolan någon gång i vår.

Det blir ju väldigt få barn i början – varför är det ändå värt att öppna?

– Eftersom vi i Värmdö arbetar för att bli en levande skärgårdskommun. En sådan politisk inriktning förutsätter förskoleplatser på våra kärnöar, för att fler ska kunna ges förutsättningar att kunna bo och verka i den delen av vår kommun.

– Just nu pågår ett arbete på rektorsnivå kring hur ytor, personal och andra funktioner kan samordnas med grundskolan på Svartsö. 

Adam och Tette ser sig själva som exempel på en ny generation som väljer att bo året runt på en skärgårdsö. De är både i 30-årsåldern och jobbar på distans, Adam med fastighetsutveckling och Tette med marknadsföring. Tette har byggt om deras sjöbod till kontor och åker in till jobbet en dag i veckan. 

Hon säger att förutom förskoleplats är ett fungerande internet ett måste för att kunna fortsätta bo permanent på Lådna.

– Det är en sak jag var orolig för. Det funkar okej med wifi men vi vill helst att det byggs fiber hit ut.

Saknar inte stan-livet

Att de hamnade på Lådna är en slump. De hittade ett hus där som de tyckte om och planen var först att ha det som fritidshus, men så blev det inte. I stället hyrde de ut lägenheten i stan och flyttade ut permanent. 

Hon har lärt sig att köra båt och att lösa många av problemen som dyker upp. Förra vintern, till exempel, när hon och Bob Louie var ensamma hemma gick strömmen, då blev det becksvart och kallt och de var tvungna att koppla in reservaggregatet. Vid ett annat tillfälle uppstod vattenläckage. Många gånger har grannarna ställt upp och hjälpt till. 

Familjen Stephenson-Thorén med sonen Bob Louie på Lådna. De hoppas kunna bo många år till på ön.

Familjen Stephenson-Thorén med sonen Bob Louie på Lådna. De hoppas kunna bo många år till på ön.

Pekka Pääkkö

Under året har de byggt en vedeldad bastu, satt in en kamin i huset, rensat massor av sly och ordnat en stor odlingsträdgård.

– Det här livet passar oss båda väldigt bra, egentligen bättre än att bo i stan. Visst, man kan inte gå ner till den lokala vinbaren eller hänga med på AW mitt i veckan. Det krävs helt annan planering här ute. Men i stället fixar vi med massa saker, bygger, målar, skapar, tar upp intressen man har. Och så har vi kohagarna som granne. Det är så värt, säger Tette.

Förvånansvärt mycket fungerar, även på en ö utan broförbindelse, konstaterar de.

– Vaxholmsbåtarna går flera gånger om dagen, det finns en året runt-öppen matbutik med närproducerad mat, ombud för post och paket, apotek och Systembolaget. Och våra vänner kommer ofta och gärna ut och hälsar på oss. Så vi trivs.

Antal barn i skola och förskola på öarna

Runmarö: 21 elever från förskoleklass till åk 9. Tre barn på förskolan. 

Sandhamn: Två barn på förskolan.

Svartsö: 23 elever upp till åk 7, varav 17 elever kommer från Österåker kommun. Förskolan har varit stängd sedan augusti 2021. 

Djurö skola, som också ingår i skärgårdsskolorna, har 347 elever upp till åk 9. 85 barn på förskolan. Ett barn från Möja går på Djurö förskola.

Skolorna på Nämdö och Sandhamn stängdes i början av 2000-talet och Möja sattes ”på paus” i våras.

Källa: Värmdö kommun

Cirka 100 bofasta på Svartsö och Lådna

Nyligen fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett skärgårdspaket med handlingsplan för att få fler fastboende på Värmdö kommuns kärnöar.

Där ingår satsningar på bostäder, förskolor och skolor, bättre förbindelser, och möjligheter att jobba i skärgården. 

På Lådna bor cirka 15 hushåll året runt (35-tal personer) och på Svartsö cirka 40 hushåll(70-tal personer). Sommartid mångdubblas befolkningen på båda öarna. 

Källa: Värmdö kommun/Region Stockholm/SCB

Adam har spenderat mycket tid i Stockholms skärgård och på segelbåt under uppväxten, men för Tette är det nytt. Nu har hon lärt sig att köra båten själv.

Adam har spenderat mycket tid i Stockholms skärgård och på segelbåt under uppväxten, men för Tette är det nytt. Nu har hon lärt sig att köra båten själv.

Pekka Pääkkö

Babyboom i skärgården – nu öppnar Svartsö förskola igen

Ny generation barnfamiljer väljer att bosätta sig i skärgården