Många får vänta med att flytta till en lägenhet i Sigtuna kommun. Foto: Mostphotos

Svagt hopp att få köplats tillbaka

Sedan Mitt i avslöjade att runt 50 000 personer ströks från bostadskön på grund av kommunikationsproblem har nu Sigtuna bostadsförmedling haft ett möte. Och det ser inte ljust ut för de före detta medlemmarna.

  • Publicerad 20:35, 21 mar 2022

Det är såklart jättetråkigt för de som drabbats

När det uppdagades att stort antal personer har förlorat sina köpoäng i Sigtuna bostadsförmedling meddelade bostadsförmedlingen att de skulle se över vad som har hänt. Nu har bostadsförmedlingen haft ett möte.

– Vi har gått igenom situationen. Det var en flerårig process när vi skapade den nya kön. Och det som gjordes då, som inte riktigt kommit fram, var att vi gick igenom de dryga 67 000 i SigtunaHems manuella kö och tog reda på folkbokföringsadresserna till dessa. Sedan skickade vi brev per post om att bytet skulle ske och att man skulle registrera ett nytt konto i Sigtuna bostadsförmedling, säger Erik Langby som är ordförande på Sigtuna bostadsförmedling.

Stor informationskampanj

Mitt i var i kontakt med ett stort antal utkickade medlemmar som var kritiska till att informationen om förändringen och de nya betalrutinerna inte gått fram. Bland annat hade mail från bostadsförmedlingen hamnat i skräpposten. Men Sigtuna bostadsförmedling anser att informationen varit tillräcklig.

Bland annat annonserade man i medlemstidningen och informerade på olika hemsidor om förändringen som skulle ske och hur medlemmarna skulle göra för att behålla sin plats i kön. De som sedan registrerade ett konto på Sigtuna bostadsförmedling som man skulle ska ha varit tvungna att bekräfta att de läst informationen hur betalning ska ske och att man själv ansvarar för att bevaka sin plats i kön genom betalning av årsavgiften, uppger Erik Langby.

Vi har gått igenom detta både praktiskt och juridiskt och vi har skickat ut påminnelser. Du måste själv ha koll på detta, säger han.

Beror på GDPR

I nuläget verkar det inte som att de som blivit borttagna men ändå vill ha kvar sina köpoäng kan få tillbaka sin plats. När inte medlemsavgiften har blivit betald efter sex månader måste bostadsförmedlingen nämligen stryka personerna enligt GDPR-lagen.

– Det är såklart jättetråkigt för de som drabbats, säger Erik Langby.

Finns det något nytt hopp för de som förlorat sin köplats?

– Dilemmat är att vi inte har några som helst uppgifter och det går inte att skilja dem från andra på ett rättvist sätt. Med den kunskap som vi har nu ser vi inte att det är möjligt, säger han.

Tappade sin köplats efter datastrul

Över 50 000 ströks från gamla kön

Bostadskön flyttades från SigtunaHem till Sigtuna bostadsförmedling 2020.

I samband med det infördes en avgift på 200 kronor som sedan höjdes till 250 kronor.

Över 67 000 stod i bostadskö i Sigtuna.

Över 50 000 ströks då de inte betalat medlemsavgift i tid.

Nu har Sigtuna bostäder drygt 15 000 betalande medlemmar.

Medlemmar kan gå in på ”Mina sidor” för att se när nästa avisering ska ske.

Visa merVisa mindre

Facebookkommentarer efter första artikeln.

FB-kommentarer:

– De rycker på axlarna och säger ja det är tråkigt, men du kan betala din avgift nu och börja om.......

– Kan man inte välja autogiro/år? Ledsamt att detta ska behöva hända.

– Såg det av en slump nyss då jag loggade in. Min köplats är med borta. Så himla uselt.

– När så många drabbats kan man ju tycka att de borde analysera och se vad som gått fel. Men de kanske inte vill ha några hyresgäster

– Påpekade även för dom att andra bostadsförmedlingar inte har några som helst problem med att få iväg ett SMS, skicka ut ett AVI och att mailen kommer fram som vanlig mail och inte som spam.

– De står fast med att dom har skickat Mail om betalning, men jag har inte sett något sådant Mail, 13 års köplats borta.

– Inte nog med att man stoppar utbyggnaden av hyresbeståndet utan nu ska människor förlora sina fleråriga sparade köpoäng pga mejl som hamnat fel.

Visa merVisa mindre

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30