Kulturskatt. Ulf Lewin lämnar över "Brevet från Lillan", som han köpte på auktion, till Michael Larkner, vd och Björn Ulfvin, (M), ordförande i Värmdö hamnar. På bilden även Jan-Olof Landqvist från Taubesällskapet. Susegårda i bakgrunden. Foto: Värmdö hamnar AB

Susegårda blir kafé och kulturhus

Efter år av prat och planering kan det nu bli verklighet: Sekelskiftesvillan Susegårda ska renoveras och bli kafé och kulturhus, med Taube som tema.

  • Publicerad 15:31, 24 jun 2021

I sina glans dagar var Susegårda en ståtlig herrgårdsbyggnad som nyttjades som sommarnöje av en av dåtidens finare familjer. Huset ska ha varit samlingsplats för konstnärer och författare, bland andra Carl Larsson, Albert Engström och Evert Taube sägs ha spenderat många sommarkvällar på Susegårdas glasveranda.

Men de senaste 40 åren har huset fått förfalla. I dag är det inpackat i presenning för att det inte ska regna in och liknar närmast ett ruckel. Förra ägaren, Skanska, hade ingen användning av huset och lät det därför bara stå och de senaste tio åren har nuvarande ägare, kommunens hamnbolag Värmdö hamnar AB, inväntat grönt ljus från olika instanser för att kunna rusta huset.

Reception för stugby

Det 300 kvadratmeter stora huset är tänkt att rymma reception för en planerad stugby som ska ligga intill, med totalt 240 bäddar, kafé och kontor, kulturhus och samlingslokal för Taubesällskapet. Hur de olika delarna av huset kommer att disponeras är inte klart ännu.

– Planen för byggnaden är att den renoveras till sin ursprungliga utformning, säger Michael Larkner, vd för Värmdö hamnar AB.

Susegårda ligger på höjden precis norr om Stavsnäs vinterhamn och passar Taubesällskapet perfekt, enligt Jan-Olof Landqvist, som sitter i dess styrelse.

– Susegårda ligger ett stenkast från Taubes Sjösala, och mitt i Stockholms skärgård. Det sägs också att Evert Taube ibland besökte Susegårda, så det finns en tydlig koppling mellan Taube och det här huset, säger han och tillägger att delar av Sjösala fortfarande ägs av Evert Taubes släktingar.

Viskvällar och utställning

Taubesällskapet har letat länge efter en lokal att hyra eller köpa, därför dök det här upp väldigt lägligt, berättar Landqvist. De vill använda huset för litteratur- och sångaftnar och sammankomster av olika slag, och som mötesplats för Taubesällskapet. Tanken är också att kunna visa delar av makarna Taubes konst och skivsamling, och andra föremål.

– Vi har en idé om att kanske skapa en skulpturpark efter originalformar som finns kvar från Astrid Taubes konstnärskap, säger Jan-Olof Landqvist.

2018 köpte Värmdö hamnar en av Evert Taubes originaltexter, Brevet från Lillan, inramad. Tavlan såldes av en privatperson som hade köpt den på auktion. Den är daterad och undertecknad i San Remo 1938 och kommer nu att sitta för allmän beskådan i ett nyrenoverat Susegårda.

Byggstart är planerad till någon gång under 2022-2023.

Räddas. Snart börjar upprustningen av Susegårda. Foto: Pekka Pääkkö

Ruckel. I cirka 40 år har Susegårda fått förfalla. Foto: Pekka Pääkkö

Historien om Susegårda

Byggdes 1905 och antas vara ritad av arkitekten Ferdinand Boberg, som ritade många hus i Stockholm under samma period. Enligt uppgift användes rivningsvirke från någon byggnad vid prins Eugens Waldemarsudde vid uppförandet.

Susegårda byggdes, ägdes och beboddes av byggmästare Nils Johan Bengtsson med familj i många år. Bengtsson ska även ha arbetat med uppbyggnaden av prins Eugens Waldemarsudde, efter ritningar av Ferdinand Boberg. Källa: Värmdö hamnar AB och Jan-Olof Landqvist, Taubesällskapet

Visa merVisa mindre