– När jag fick höra på nyheterna att över en halv miljon människor har dött eller skadats i kriget i Ukraina blev jag bestört. Till detta kommer alla umbäranden för det ukrainska folket som dagligen drabbas av drönare med bomber, elbrist, kyla, matbrist och en enorm oro och stor rädsla för att bli skadad eller dödad, säger Susanne Thulin, Gustavsbergsbo som varit engagerad i Röda korset och flyktingfrågor i många år.

Det slutade med att hon bokade upp vännerna Lina Nyberg, jazzsångerska, Polina Pohozha på flygel och Natalia Popova på tvärflöjt. De två senare är musiker från Ukraina.

Natalia Popova kommer att spela tvärflöjt på konserten.

Natalia Popova kommer att spela tvärflöjt på konserten.

Yanina Isla

– Konserten blir en påminnelse om kriget i vår närhet och om ett folk som kämpar för frihet och demokrati. I förlängningen rör den kampen även oss i Sverige. Konserten blir också ett musikaliskt möte där vi fyller Gustavsbergsteatern med musik och människor som tillsammans skapar en unik och minnesvärd eftermiddag, säger Susanne Thulin. 

Att Gustavsbergsteatern var ledig att hyra just på dagen när kriget bröt ut, den 24 februari, ser hon som ett omen.

– Det var som att det var meningen att jag skulle göra det här, på tvåårsdagen av kriget, säger Susanne Thulin. 

Polina Pohozha och Natalia Popova är klassiskt skolade vid Odessas musikaliska akademi och kom till Sverige efter invasionen, de bor i dag på Gotland. De har bland annat uppträtt med egna konserter i Visby domkyrka och under Bergmanveckan. 

Lina Nyberg komponerar, arrangerar och har uppträtt med både med Bohus Big Band och vid flygel med framlidne Esbjörn Svensson.

Susanne Thulin med musikerna Polina Pohozha och Lina Nyberg.

Susanne Thulin med musikerna Polina Pohozha och Lina Nyberg.

Lina Nyberg

– Det är ett stort intresse för konserten! Vi har redan sålt en hel del biljetter och det är väldigt roligt. Jag vill gärna att folk bokar biljetter i förväg, så man är säker på att få en plats, säger Susanne Thulin.

Hon hoppas kunna sälja runt 200 biljetter och fylla hela teatern. Även hennes vän, hobbymusikern Marie-Louice Söderström och några vänner till henne, deltar med sina egna sånger till gitarr.