Det började helt förutsättningslöst i augusti. Susanna Toivanen och Henna Hasson brukade ses i Bellevueparken för att luncha. Ibland tog de ett bad i Brunnsviken. Sen blev badandet en daglig vana.

– Vi sa bara "ska vi fortsätta?" och sen dess har vi badat varje dag, säger Susanna Toivanen.

När vi möter henne och Henna i Bellevueparken har de redan på sig strumpor och mössor i neopren, samma material som används i våtdräkter. De har även med sig te i termos och varma yllekläder att ta på efter doppet.

Innan de hoppar i vattnet, som uppskattningsvis är omkring fem grader, gör de några gymnastiska övningar. Allt enligt en inarbetad rutin. Sedan: plums. Det är inte bara i och upp. Både Susanna och Henna simmar runt i tre, fyra minuter.

– Välkommen till paradiset, ropar Susanna Toivanen från vattnet innan hon stiger upp:

– Att komma upp är den bästa känslan. Nu är jag som Hulken, jag känner att jag klarar vad som helst, säger hon.

Henna Hasson kommer strax efter.

– Jag får sådan enorm kraft och energi. Och kontakt med naturen. Eftersom vi badar här varje dag ser vi hur den förändras; vi ser vad som händer med buskarna och träden.

Susanna fyller i:

– När vi badar på kvällarna så har vi pannlampor på oss. Då är djuren mer aktiva, och man kan till exempel titta på fåglar.

Positiv effekt

Ibland får kvinnorna hejarop från folk som går förbi. Någon gång har de till och med fått sällskap i viken.

Susanna Toivanen säger att vinterbadandet har påverkat hennes psyke.

– Jag har självdiagnostiserad SAD (årstidsbunden depression, reds anm.) men nu är det som att den är försvunnen. Jag brukar vanligtvis gå i ide på vintern. Sova och äta mycket. Nu behöver jag inte det, min energinivå har höjts.

Såhär i coronatider uppskattar de även varandras sällskap extra mycket.

– Vi skulle ju inte ses så här ofta om det inte vore för badandet. Jag bor på Roslagsgatan och för mig tar det en timme hemifrån och tillbaka. Vi hinner ventilera en hel del under tiden vi träffas, säger Henna Hasson.

Både Susanna och Henna vill inspirera fler att våga bada året om.

– Kanske kan kommunen hjälpa folk på traven genom att göra det lättare att ta sig ner i vattnet. Och bygga fler kallbadhus. Man måste ju inte bada ute för att bada kallt.