EU:s beslut påverkar Järfälla på en rad olika sätt. Exempelvis har Järfälla idag tre så kallade EU-badplatser vilket innebär att de måste provtas och besiktigas regelbundet av kommunen.

Och under det senaste fullmäktige antogs kommunens nya vattentjänstplan – som i vissa delar kan härledas till EU:s beslut om att alla medlemsstater måste ha planer för hur vattenkvalité och försörjning kan säkras. EU beslut tvingar exempelvis kommunen att upprätthålla god vattenstatus i Mälaren, Bällstaån och Igelbäcken.

EU påverkar även kommunerna genom olika stöd – bland annat finansierades det nyligen avslutade Framtidslabbet med hjälp av EU-pengar. Ett projekt som avsåg att få unga hemmasittare i Järfälla att börja plugga eller jobba.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att EU både reglerar vad kommunen och invånarna får göra, men möjliggör också utveckling.

– Vi är en kommun som jobbar mycket med hållbarhetsfrågor. I de frågorna får vi mycket draghjälp av EU genom deras högt uppsatta mål men också via deras finansiering, säger hon.

Grönt finger med i spelet

Järfällas senaste miljöplan bygger till stora delar på FN:s hållbarhetsmål inom Agenda 2030 – men även mål som antagits av EU. Exempelvis har Järfälla kommun skrivit under Klimatkontrakt 2030, med målet att Järfälla kommun ska vara klimatneutral fram till 2030. Ett kontrakt som härstammar och delvis finansieras inom EU:s stora nya gröna giv.

– Här ges vi möjlighet till innovation, erfarenhetsutbyten och arbetet leder till ringar på vattnet ut i övriga Europa, säger Eva Ullberg.

Och hela strategin för en hållbar utveckling i Jakobsberg som togs fram ifjol medfinansierades av EU.

Finns det EU-beslut som sätter käppar i hjulet för Järfälla?

– När jag pratar med våra tjänstepersoner berättar de att processerna tar lång tid. Det är långsam administration och det tar tid att ta besked. Det är en utmaning när man står och stampar i en kommun och vill ha besked snabbt.

Ett annat konkret EU-beslut är det nya förbudet om att avfallskvarnar inte får vara kopplat till avloppsnätet. En lösning som idag finns i många av Barkarbystadens fastigheter.

–  Det är en utmaning och vi har sökt dispens för att få ha kvar dem ett tag till. Det positiva med EU är att deras beslut påverkar samtliga medlemsländer, men jag kan tycka att man behöver göra vissa avvägningar beroende på var i processen de olika länder befinner sig i.