Den som sett fram emot nya skolor i Hammarby-Skarpnäck får ge sig till tåls. Grundskolan för 1 200 elever som planeras i Bergholmsbacken tillsammans med drygt 700 bostäder behövs inte förrän tidigast 2045.

Detta visar en ny prognos som utbildningsförvaltningen nyligen presenterade.

– Det går inte att motivera en ny fullstor skola tidigare. Men vi behåller markreservationen för det finns fortfarande många aktiva bostadsplaner i Bagarmossen och Skarpnäck, säger Johanna Roto, samordnare på utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Utsikt över Hammarbyhöjdens IP som ingick i planområdet där en ny skola också planerades.

Utsikt över Hammarbyhöjdens IP som ingick i planområdet där en ny skola också planerades.

Anders Björklund

I Hammarbyhöjden har en ny skola helt utgått ur planerna. Detta skedde i höstas då den rödgröna majoriteten bestämde sig för att skrota byggplanerna för etapp 2 i Hammarbyskogen.

I området inritat med rött finns varken planer på bostäder eller skola längre.

I området inritat med rött finns varken planer på bostäder eller skola längre.

Stockholms stad

De nya grundskolorna i Hammarby-Skarpnäck planerades in när staden trodde på en annan utveckling. 2019 visade nämligen Stockholms stads befolkningsprognos att antalet barn i grundskolan skulle öka kraftigt till år 2032.

Kursändringen

Men när en ny prognos kom i somras visade den i stället en minskning med 8 000 barn. Det innebär att prognosen för år 2032 har skruvats ner med drygt 19 000 barn – på bara fyra år. Även i Hammarby-Skarpnäck kommer antalet skolbarn att vara färre 2032 än i dag.

– Om vi jämför med för fem år sedan ser prognoserna helt annorlunda ut, säger Johanna Roto.

Mostphotos/Mitt i

Bakom de förändrade prognoserna finns flera orsaker. Minskat barnafödande och bostadsbyggen som dröjer, eller inte får lika många bostäder som först planerat är två av faktorerna. Men Johanna Roto nämner även att höga bopriser i Stockholm påverkar var barnfamiljer bosätter sig.

Därtill kommer en förändring av arbetskulturen under pandemin och teknisk utveckling som gör att fler jobbar på distans.

– Det finns stora förändringar i flyttmönstret, säger Joanna Roto.

Bygger om och ut

I Hammarby-Skarpnäck behöver utbildningsförvaltningen samtidigt förhålla sig till att tillståndet för tillfälliga lokaler hos Brotorpsskolan, Bagarmossens skola och Skarpatorpsskolan löper ut 2029, 2031 och 2034. Det leder prognosen till ett underskott på 152 elevplatser 2034.

För att möta detta planeras och undersöks om- eller utbyggnad av skolor.

– Vi kan inte säga vilken eller vilka skolor det handlar om än. Vi tittar på alternativ utifrån var trycket är störst, var bostäder planeras och var det är bäst förutsättningar för att bygga ut permanent.