”Gängkriminaliteten i Rinkeby ska inte påverka Ursviksborna”, skriver Axel Conradi i sitt inlägg på partiets lokala Facebook-sida i Sundbyberg.

Det är därför han vill kameraövervaka bron.

– Rinkeby har problem med tystnadskultur, rån och drogförsäljning. Bron blir en tydlig kopplingspunkt mellan stadsdelarna. Det här är en liten åtgärd som ökar tryggheten för alla invånare, både i Rinkeby och Ursvik. Övervakningen kommer inte påverka laglydiga människor utan bara det fåtal som ägnar sig åt kriminalitet, säger Axel Conradi till Mitt i.

https://www.mitti.se/ettsthlm/bron-till-rinkeby-sanker-priset-pa-hans-lagenhet/repuda!Oc@aR8EoWvktScJTLDUwkw/

Utöver kameraövervakningen vill Conradi också omöjliggöra biltrafik, som kommer att vara otillåtet, på bron genom ”exempelvis bommar eller andra hinder”. Bron är dock redan byggt med så kallade spårviddshinder, som stoppar obehöriga bilar från att ta sig över.

Många kommentarer

Hans Facebook-utspel fick snabbt närmare 120 kommentarer. Somliga håller med Conradi, andra är starkt kritiska. Många är upprörda och skriver ironiskt att det kanske är bättre med en mur eller taggtråd ”så att inga mörkhyade passerar".

Även Vänsterpartiets gruppledare i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, Veronica Stiernborg, blir upprörd när hon hör talas om utspelet:

– Om Conradi vill provocera så har han lyckats, hela förslaget är högerpopulistiskt. Kameraövervakning hjälper inte mot kriminalitet. Utspelet är kränkande mot Rinkebyborna och bidrar bara till mer stigmatisering. Conradi är välkommen till vår stadsdel och se hur vi har det, säger hon.

Partiet tveksamt?

Frågan är hur förankrat Axel Conradis utspel är inom det egna partiet. Moderaternas ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, ber att få återkomma med en skriftlig kommentar.

Genom Erik Engstrand, pressekreterare för Moderaterna i Stockholms stadshus, skickar Ole-Jörgen Persson dagen efter ett sms-meddelande:

”Jag ser fram emot en dialog med Moderaterna i Sundbyberg om hur vi gemensamt ska skapa mer trygghet i hela Stockholm. Arbetet mot otrygghet och gängkriminalitet behöver göras gemensamt mellan kommuner, och är inte begränsade till enskilda stadsdelar.”

Artikeln är uppdaterad.