Sedan tidigare finns möjlighet till distansundervisning för gymnasiet. Från och med måndag införs nu samma möjlighet för högstadiet, om det behövs för att exempelvis motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

Men i Sundbyberg väljer alltså staden att hålla sin högstadieskolor öppna.

– Man har gjort noga överväganden på barn- och utbildningsförvaltningen och beslutat att  öppna skolorna för undervisning för alla årskurser på måndag enligt ordinarie schema, säger Öyvind Spångberg, pressansvarig vid Sundbybergs stad.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade på torsdagens pressträff att de nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, och inte en skyldighet. Det är upp till huvudmannen, alltså till exempel kommunerna, att fatta beslut för respektive skola.

– Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, sa Anna Ekström (S).

Och det är detta som ligger bakom Sundbybergs ställningstagande.

– Utgångspunkten för beslutet är det tydliga budskap som gavs under pressträffen, samt att distansundervisning är en undantagsmöjlighet som ska tillämpas först när alla andra åtgärder är uttömda, säger Öyvind Spångberg.

Skolorna i Sundbyberg vidtar åtgärder med fokus på lunch och raster för att minska trängseln.

Förvaltningen informerar elever och vårdnadshavare i dag fredag.