På plats. De kommunala högstadieskolorna i Sundbyberg håller fortsatt öppet. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Sundbybergs högstadieskolor håller öppet

Regeringen gick på torsdagen ut med att man vill ge möjlighet till distansundervisning för högstadieelever. Sundbybergs kommunala skolor håller dock öppet som vanligt på måndag.

  • Publicerad 10:47, 8 jan 2021

Sedan tidigare finns möjlighet till distansundervisning för gymnasiet. Från och med måndag införs nu samma möjlighet för högstadiet, om det behövs för att exempelvis motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

Men i Sundbyberg väljer alltså staden att hålla sin högstadieskolor öppna.

– Man har gjort noga överväganden på barn- och utbildningsförvaltningen och beslutat att  öppna skolorna för undervisning för alla årskurser på måndag enligt ordinarie schema, säger Öyvind Spångberg, pressansvarig vid Sundbybergs stad.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade på torsdagens pressträff att de nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, och inte en skyldighet. Det är upp till huvudmannen, alltså till exempel kommunerna, att fatta beslut för respektive skola.

– Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, sa Anna Ekström (S).

Och det är detta som ligger bakom Sundbybergs ställningstagande.

– Utgångspunkten för beslutet är det tydliga budskap som gavs under pressträffen, samt att distansundervisning är en undantagsmöjlighet som ska tillämpas först när alla andra åtgärder är uttömda, säger Öyvind Spångberg.

Skolorna i Sundbyberg vidtar åtgärder med fokus på lunch och raster för att minska trängseln.

Förvaltningen informerar elever och vårdnadshavare i dag fredag.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04