På plats. De kommunala högstadieskolorna i Sundbyberg håller fortsatt öppet. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Sundbybergs högstadieskolor håller öppet

Regeringen gick på torsdagen ut med att man vill ge möjlighet till distansundervisning för högstadieelever. Sundbybergs kommunala skolor håller dock öppet som vanligt på måndag.

  • Publicerad 10:47, 8 jan 2021

Sedan tidigare finns möjlighet till distansundervisning för gymnasiet. Från och med måndag införs nu samma möjlighet för högstadiet, om det behövs för att exempelvis motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

Men i Sundbyberg väljer alltså staden att hålla sin högstadieskolor öppna.

– Man har gjort noga överväganden på barn- och utbildningsförvaltningen och beslutat att  öppna skolorna för undervisning för alla årskurser på måndag enligt ordinarie schema, säger Öyvind Spångberg, pressansvarig vid Sundbybergs stad.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade på torsdagens pressträff att de nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, och inte en skyldighet. Det är upp till huvudmannen, alltså till exempel kommunerna, att fatta beslut för respektive skola.

– Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, sa Anna Ekström (S).

Och det är detta som ligger bakom Sundbybergs ställningstagande.

– Utgångspunkten för beslutet är det tydliga budskap som gavs under pressträffen, samt att distansundervisning är en undantagsmöjlighet som ska tillämpas först när alla andra åtgärder är uttömda, säger Öyvind Spångberg.

Skolorna i Sundbyberg vidtar åtgärder med fokus på lunch och raster för att minska trängseln.

Förvaltningen informerar elever och vårdnadshavare i dag fredag.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04