Peter och Mia Ersson har drivit Erssons Fisk & Deli i Fruängens centrum i över 20 år. Men stället har funnits betydligt längre. Peters pappa startade en fiskbutik här för 51 år sedan och utvidgade den snart med en restaurangdel. Här kan Fruängenbor och andra äta allt från skaldjursplatå till bouillabaisse.
– Vi är framför allt kända lokalt, men folk som flyttat härifrån fortsätter att komma hit. Det är roligt! säger Peter Ersson.
Mitt i hälsar på en vardagsmorgon när delin just har öppnat men restaurangen är stängd. Innan gästerna strömmar till finns tid för en pratstund. På plats är också Älvsjöbon Gustav Hagberg. Våren 2022 startade han Smaka på Älvsjö – en cykelrunda mellan lokala matentreprenörer i Älvsjö och Fruängen. Den 10 maj går den fjärde turen.
– Jag startade det för att jag är otroligt intresserad av både entreprenörsskap och av mat. Jag ville uppmärksamma lokala mat- och smakställen och vad de har att erbjuda. De sliter så och är värda det, säger han.
Stort intresse
Initiativet har blivit en succé. I år hade runt 500 personer anmält sitt intresse för de 120 platserna.
– Platserna tog slut på tolv minuter – snabbare än när det är Taylor Swift-konsert, konstaterar Gustav Hagberg som ordnar eventet ideellt.
Men 120 personer stormar inte in på krogarna samtidigt. De delas in i mindre grupper som cyklar till tre ställen var innan det blir fest vid Herrängens gård. Erssons Fisk & Deli är med för tredje året i rad och fortsätter gärna.
– Alla är så glada, det är en sådan härlig stämning. Och för oss är det roligt att få visa upp oss och visa vad vi har, säger Mia Ersson.
Tidigare år har hummersoppan gjort succé och folk har lärt sig öppna ostron på det rätta sättet. Vad som står på menyn i år är dock inte känt – det håller varje ställe hemligt tills cyklisterna anländer.
Kontakter skapas
Överraskningarna är en del av det roliga och höjer spänningen. Det sociala är också viktigt. Det betyder något för grannskapet när människor kommer samman på ett nytt sätt, menar Gustav Hagberg.
– Det skapas en massa kontakter under cykelturerna. Förra året var det tre grupper som stannade till i varandras trädgårdar på slutet för att dricka bubbel, säger han.
Gränsen på 120 deltagare är satt utifrån brandskyddsreglerna på Herrängens gård. Oavsett det är det inte aktuellt att låta Smaka på Älvsjö växa alltför mycket. Däremot vore det roligt om konceptet spred sig till andra delar av Stockholm, tycker Gustav Hagberg.
– Om någon är intresserad av det berättar jag gärna hur man kan göra!