Förslaget om visitationszoner – eller "säkerhetszoner" som det kallas av regeringen – lades fram i förra veckan.

Regeringens målsättning är att lagändringen ska träda i kraft i mars. Om så sker får polisen från och med då visitera personer och genomsöka fordon utan konkret brottsmisstanke. Däremot ska det finnas "saklig grund" för visitationen.

Mitt i har tidigare skrivit om hur det politiska styret i Sundbyberg är emot planerna. Nu när förslaget har lagts fram höjs kritiska röster på nytt, däribland från MP som säger nej till förslaget på sin Facebook-sida.

Kommunalrådet Moisés Ubeira (V) är inne på samma spår.

– Min personliga åsikt är att de ska dra tillbaka förslaget omedelbart, säger han.

Moisés Ubeira (V) är kritisk till regeringens planer på särskilda zoner där polisen kan visitera folk utan brottsmisstanke.

Moisés Ubeira (V) är kritisk till regeringens planer på särskilda zoner där polisen kan visitera folk utan brottsmisstanke.

Alexander Kuronen

Tanken med lagändringen är att polisen ska kunna fatta beslut om att inrätta särskilda zoner för att förebygga eller förhindra brottslig verksamhet. Polismyndigheten beslutar själv om var de ska införas, ett beslut som gäller i högst två veckor.

Klädstil kan avgöra

När förslaget var ute på remiss lämnade S, V, C och MP i Sundbyberg in en gemensam skrivelse, där de sade blankt nej till det.

– En sådan här grej riskerar att skapa klyftor och misstänkliggörande. Hela det förebyggande arbete som har pågått under året och som vi också vill satsa på kan hamna i direkt konflikt med visitationszoner, säger Moisés Ubeira.

Han är bland annat kritisk till att polisen får möjlighet att visitera människor baserat på klädstil.

– Ska barn och unga på väg till skolan behöva oroa sig bara för att de har fel keps eller fel kläder på sig? Det i sin tur kommer bara att öka motsättningarna.

I stället tycker han att regeringen borde ägna sig åt förebyggande satsningar inom välfärden. Även mer akuta lösningar så som fler poliser behövs, säger han.

M: Ytterst allvarligt läge

Även oppositionsrådet Axel Conradi (M) anser att förslaget är problematiskt när det gäller integritet.

Axel Conradi (M), oppositionsråd i Sundbyberg.

Axel Conradi (M), oppositionsråd i Sundbyberg.

Sundbybergs stad

Samtidigt, säger han, är läget "ytterst allvarligt".

– Det är inget förslag jag gillar, men det är uppenbart att något måste göras för att lagföra de här människorna som rekryterar barn till att begå mord.

Så fördelarna väger mer än nackdelarna?

– Det får man se, exakt hur förslaget implementeras i praktiken och som en del i ett större paket för att trycka tillbaka gängen.