Dom. 36-åringen dömdes mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt till fängelse i fem månader. Foto: Pekka Pääkkö/Revista Vea y Lea/ Wikimedia Commons

Stulen Picasso lämnad på pantbanken

På Östermalm fick han nobben, likaså i Frihamnen. Men när den 36-årige mannen till slut lyckades pantsätta den stulna Picasso-litografin i söderort uppdagades det att den försvunnit vid ett inbrott i ett vindsförråd på Norrmalm.

  • Publicerad 15:13, 26 aug 2022

Oj en Picasso, nu blir jag rik

Häromveckan dömdes en 36-årig man för en rad brott, bland annat några fall av häleri. Ett av dem handlar om en tavla.

Enligt mannen hittade han den bredvid en soptunna på Fridhemsplan. Eller möjligen vid Odenplan eller i Alvik.

– Det fanns även andra saker som låg vid soptunnan men jag tog bara tavlan och tänkte ”Oj en Picasso, nu blir jag rik”, uppgav han i förhör med polisen.

Nekad på Östermalm

Han har berättat hur han försökte pantsätta tavlan, men att det var lättare sagt än gjort. På den första pantbanken på Östermalm ville man inte ta emot den, eftersom han inte hade någon dokumentation på verket. Även i Frihamnen fick han nobben, men på en pantbank i söderort gick det bra och han fick 2 500 kronor i näven.

När pantbanken kontaktade polisen visade det sig att tavlan var stöldgods. Verket, som enligt polisens förundersökning är en litografi av Pablo Picasso, stals vid ett inbrott i ett vindsförråd på Norrmalm för ett par år sedan och är värderat till cirka 20 000 kronor.

36-åringen nekar till brott och kommer att överklaga domen, uppger hans advokat Adam Borg för Mitt i Östermalm.

– Det är flera åtalspunkter som kommer att överklagas. När det gäller tavlan står han fast vid att han har hittat den övergiven.