I drygt en månad har det pågått ett slags katt-råtta-lek där staden försöker störa ut appen “Öppna skolplattformen” med nya uppdateringar som apputvecklarna gång på gång tar sig förbi.

Appen byggdes på jullovet av Christian Landgren som tröttnat på stadens utskällda digitala skolplattform. Andra it-kunniga föräldrar hakade på och i februari släpptes appen som nu laddats ner runt 6000 gånger. Sen dess har dragkampen om Öppna skolplattformen pågått.

"Appen inte mer osäker än Chrome"

På ena sidan står apputvecklarna, som liknar appen vid en vanlig webbläsare, som Chrome eller Firefox, som kan användas för att se Skolplattformen. Appen samlar inte in eller lagrar uppgifter utan kommunikationen går från Skolpattformens serverar till vårdnadshavarens telefon, enligt appuvecklarna, som understryker att källkoden är öppen och att alla kan kontrollera att detta stämmer.

Föräldrar som använder appen loggar som vanligt in med BankID.

Staden: "Måste skydda personuppgifter"

På andra sidan står staden, som plöjt ner nära en miljard i bygget av Skolplattformen som trots det både blivit impopulär och fått stark kritik för brister i säkerheten.

https://www.mitti.se/nyheter/flera-miljoner-i-straffavgift-efter-brister-i-skolplattformen/reptkx!EQ9qu1ksapNqhLLrIOzuDA/

Skolplattformen hanterar stora mängder personuppgifter om elever och vårdnadshavare som staden ansvar för att skydda, därför kommer säkerhetsåtgärderna att fortsätta i väntan på att stadens juridiska utredning om appen ska bli klar, enligt Ann Marie Taylor, it-chef på utbildningsförvaltningen.

– Offentliga sektorn kan upplevas som väldigt stelbent men vi måste utreda saker och ting och kan inte kasta oss in i det vi inte vet någonting om. Om det inte finns några hinder juridiskt för appen så sätter det saker i ett annat ljus, men fram tills dess att vi vet mer måste vi agera varsamt med våra elevers och vårdnadshavares personuppgifter så är det bara, säger hon.

Överklagar till kammarrätten

Men föräldrarna bakom Öppna skolplattformen anser att staden ägnar sig åt sabotage och att man bryter mot offentlighetsprincipen. De har begärt ut men nekats dokumentationen som visar hur Skolplattformen är uppbyggd. Det beslutet har nu överklagats till kammarrätten.

I väntan på prövningen finns inga planer på att plocka ner appen.

– Staden vill ta tillbaka kontrollen och avgöra om de ska tillåta vår app eller inte men juridiskt sett har de inte rätt att göra det. All dokumentation vi begär ut är offentliga handling. Staden säger att den innehåller personuppgifter men det ska den inte göra. Staden måste öppna skolplattformen, säger Christian Landgren.