Valborgsfirandet vid Nytorps gärde höll på att gå upp i rök förra året när någon tände eld på den ihopsamlade högen. Men på valborgsmässoaftonens morgon gick nyheten om valborgvandalernas framfart som en löpeld i trakten.

Ska inte bli Gävlebock

Folk slöt upp från gärdets alla håll och kanter och sent på eftermiddagen kom kommunens entreprenör in med två laster ris. Den nya högen blev till slut större än någon gång tidigare.

– I år kommer vi ha vakter ute för att inte samma sak ska hända igen, säger Malena Beijer som är valborgsansvarig hos arrangören Kärrtorps scoutkår.

Till slut växte högen till sig igen.

Till slut växte högen till sig igen.

Malena Beijer

Kanske slog de också publikrekord. Föreningen brukar räkna med cirka 4 000-5 000 besökare, men fjolåret bedöms utifrån försäljningen ha lockat ha lockat närmare 6 000 personer till Nytorps gärde.

– Vi hoppas det håller i sig. Vi fick åka för att fylla på med kaffe, läsk, våffelsmet och annat, säger Malena Beijer.

Brakade till vid Lilla Sickla

Publiktillströmningen kan mycket väl vara en pandemieffekt, med inställda arrangemang både 2020 och 2021. Och om det inte var publikrekord på Nytorps gärde så var det i alla fall så med råge vid Lilla Sickla gård. Leif Svensson, ordförande i dåvarande Sjöstadens hembygdsförening som arrangerade, berättar att de vanligtvis brukar räkna till cirka 500 personer.

– Det var helt otroligt. Vi tror vi hade 4 000 - 5 000 besökare. Men säg 2 000 - 3 000 då så tar vi inte i för mycket, säger Leif Svensson vars förening nu gått upp i Sofia hembygdsförening.

Valborg Skarpnäck tidigare år.

Valborg Skarpnäck tidigare år.

Victoria Tenggren

Barnbrasan utgår

I Skarpnäck lockade fjolåret cirka 8 000 besökare. Unga Örnar i Skarpnäck står som vanligt för arrangemanget. Men med skillnaden att det i år kommer att hålla till på fältet intill Skarpaby parklek, i stället för på parkleken, och att barnbrasan får ett pausår. Besökarna får helt enkelt nöja sig med den stora brasan.

– Det beror på att Skarpaby parklek nu renoveras, förklarar Victoria Tenggren som är ordförande.