Kramsugen. På det sedumklädda taket vrålar Petter Stordalen ut sin glädje över att öppna Clarion Collection hotel Tapetfabriken. Hans hotellkedja Nordic choice har förlorat miljarder under pandemin men nu ser han ljuset. Foto: Sacharias Källdén

Stordalen vill se kramkalas i sitt nya hotell i tapetfabriken

Trots miljardförlust under pandemin öppnar Clarion hotell i tapetfabriken på Marcusplatsen den 15 juni. ”Det kommer en tid där vi kan kramas igen”, säger ägaren Petter Stordalen.

  • Publicerad 19:04, 14 jun 2021

Sickla är lite som Dubai – fast med mänskliga rättigheter.

– Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Vrålet ekar i lobbyn på Clarion Collection hotel Tapetfabriken på Markusplatsen. Torsdagsförmiddagen den 10 juni är här fortfarande låst för gäster. Men det hörs att hotellmagnaten Petter Stordalen har hittat in.

Kamerorna blixtrar, laptopparna knattrar och mobilerna smajlar när han passerar inramade tapeter, lampskärmar med ansikten och träd med äkta stammar men fejkade blad.

Mitt i får 20 minuter.

– Jag gör ingen skillnad på lokaltidning eller SVT.

Överrumplad. Petter Stordalen blir överraskad över djupet i fåtöljen i lobbyn som nästan slukar honom. Foto: Sacharias Källdén

Han slänger solglasögon och snusdosa på bordet och försvinner ner i en fåtöljen intill en bolmande rökmaskinsbrasa.

– Den här fåtöljen är ju gigantisk, säger den 171 centimeter långe företagsledaren.

Han har varit här tidigare. Men det är första gången han ser det färdiga resultatet.

– Sickla? Det känns som att jag är i Brooklyn, New York, i ett kul, hippt, modernt hotell. Du har en bar som flyter in i en frukost som också blir en à la carte-restaurang som också är ett communityområde med en massa bord – du har en enorm kapacitet. Det är väldigt få hotell i hela Norden som har ett receptionsområde som är som detta. Detta är framtidens hotell, säger han.

Lobbyn. Lobbyn är hotellets hjärta enligt Petter Stordalen. ”Jag blir tokig av att sitta ensam på rummet – jag vill vara här”, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Rädd för måsar

Grönröttskimrande sedum som växer på taket gör honom glad men gutturala vrål från skyn väcker oro.

– Du får ta bilderna fort för den där måsen kommer att dyka ner mot mig!

Han flyr tillbaka in men hann ändå se Nacka Forum, Henriksdalsberget och byggandet som fortsätter i Sickla.

– Sickla är lite som Dubai – fast med mänskliga rättigheter. Det börjar med industrier och sådana tråkigheter. Nu är det enormt mycket utveckling i hela stan. Jag blir så glad när jag ser byggkranar – här händer det saker!

Vi tar hissen till fjärde våningen. Vi behöver inte vara rädda, han är vaccinerad.

– Det är okej att krama mig.

Nyckelroll. ”Vi ska investera 13 miljarder i Sickla de kommande åren och det här hotellet är en otroligt viktig pusselbit”, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg. Foto: Sacharias Källdén

Kraschlandar i sängen

Superiorrummet på hörnet har ljusinsläpp från två håll.

Kanske kan han låtsats ta en tupplur i en av sängarna? Mer hinner vi inte säga innan 58-åringen flyger som stålmannen genom rummet och kraschlandar framför en något överrumplad fotograf.

– Kan du ta det en gång till?

Han lägger håret till rätta och tar sats. I ett litet ögonblick ligger han som ett streck i luften. Sedan: BAM!

– Det är aldrig ett bra tecken när fotografen skrattar.

Hörnrum. Superiorrum på fjärde våningen. Pass på! Det kan komma en hotellägare flygande. Foto: Sacharias Källdén

Coronapandemin har skakat om Petter Stordalen. Hans hotellkedja Nordic choice gjorde en förlust på närmare 2 miljarder norska kronor under fjolåret och har fortsatt blöda pengar i år.

”Här händer det saker”

Han diskuterar med hotelldirektören Johanna Hellström hur stolar och bord ska markeras tydligt men diskret för att undvika trängsel. Men det får inte dra ner humöret.

– Nu har vi någon vecka kvar på den här pandemin. Detta hotellet ska stå här i 50 till 100 år. Det kommer en tid där vi kan kramas igen.

Han kastar sig på rygg i sängen och blundar.

– Du öppnar ögonen och tänker: ”Jag är inte i New York. Jag är i Sickla och här händer det saker!”

Entré. ”Här måste vi ha en uteservering – den ska vara en föraning till vad som väntar där inne, säger Petter Stordalen till hotelldirektör Johanna Holmström och Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs. Foto: Sacharias Källdén

Återanvände tegel från sekelskiftet

Clarion Collection Hotel Tapetfabriken på Marcusplatsen i Sickla öppnade för gäster den 15 juni.

Hotellet har 236 rum, gym och bastu samt 2000 kvadratmeter lobby med restaurang och konferenslokaler.

1906 flyttade C A Kåberg sin tapetfabrik Södermalm till lokalen i Sickla. När tapetfabriken flyttade igen tog Atlas Copco över lokalen.

Ungefär hälften av tegelstenarna i hotellets fasad har återanvänts från den gamla tapetfabriken till de två nedre våningarna. Dessutom har ytterligare tre våningar i glas och stål byggts ovanpå.

Visa merVisa mindre