Boende i närheten av Kvarnbyskolan i Rinkeby har länge störts av ljud från skolans fotbollsplan under kvällar och nätter.

Det hela började redan i höstas, när personer började bryta sig in i elskåpet intill planen för att tända belysningen och på så sätt kunna spela även efter mörkrets intrång.

– Det kommer ibland 20-30 personer och spelar om kvällarna, ibland håller de på långt in på natten. Det är så klart kul att folk sportar, men det skriks, bullras och skjuts vilket gör det omöjligt att sova. Dessutom upplevs de som väldigt aggressiva när man säger till dem, säger en boende i närheten som vill vara anonym.

Personen berättar att hen anmält problemet till stadsdelen flertalet gånger, men att hen inte upplever någon gedigen återkoppling. Dessutom har de åtgärder som till slut vidtagits inte hjälp särskilt mycket.

– Jag gjorde anmälningar i slutet av förra året, då tog det stadsdelen två-tre månader för att göra något alls. Sedan var det släckt i två månader ungefär, innan det började igen. De gånger jag har anmält har jag knappt fått återkoppling alls, och stadsdelen har många gånger varit omöjliga att nå. Det känns väldigt konstigt, säger personen, och fortsätter:

– När det väl varit fixat bryter man återigen upp låsen eller tar sönder skåpen för att tända belysningen. Det blir outhärdligt om man som jag ska upp och jobba tidigt.

Stadsdelen medvetna

På Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning vet man om problemet, men menar att det varit svårt att åtgärda då beteendet ändå upprepas.

– Vi är medvetna om problematiken, vi har försökt att ordna det vid flertalet tillfällen, men personer har lyckats bryta sig in i elskåpet ändå, säger Sofie Molin, parkingenjör i Rinkeby-Kista.

För att få bukt med det hela har stadsdelen därför tittat på en annan teknisk lösning, som de nu beställt och som de hoppas ska vara svårare att manipulera.

– Vi får leverans inom några veckor. Den här lösningen kan förhoppningsvis vara långsiktig, säger Sofie Molin.

Hon tycker det är tråkigt att folk inte respekterar reglerna.

– Det är synd för det finns många som använder planen rätt, och man vill så klart inte stänga av alltihopa, då vi vill uppmuntra till sport och rörelse och inte utesluta dessa personer också. Men det här har varit ett problem på fler ställen i stadsdelen och vi ser över hur vi ska kunna minimera beteendet.

Hur kommer det sig att ni enligt boende inte återkopplat på felanmälan och att åtgärder flera gånger dröjt?

– Jag upplever att vi har återkopplat om att vi ska åtgärda problemet, men det är svårt att veta exakt när och hur, och dessutom kan det vara så att vi åtgärdat något men att problemet uppstått igen, säger Sofie Molin.

Hon uppmanar folk att fortsätta anmäla till stadsdelen om liknande saker sker.

– Men om det är akuta ordningsstörningar ska man först och främst höra av sig till polisen.