Sedan den gamla hallen i Stora Wäsby renoverades, byggdes till och blev racketanläggningen RQT för ett och ett halvt år sedan har Stora Wäsby tennisklubb gått från klarhet till klarhet.

Fram till 2020 hade klubben knappt haft en deltagare på nationell nivå.

– I dag har vi 15–20 barn som visar intresse för att tävla regelbundet i tennis på regional nivå. Av dem var nio med och spelade i Göteborg under påsken och tampades mot övriga Sverige juniorer under tolv år. Det är raskt marscherat, säger verksamhetsansvarige Julius Demburg stolt.

Och resultaten lät inte vänta på sig. 8-åriga Mila Berta blev svensk mästare i Flickor 10.

– Hon är en av landets största tennistalanger och säkerligen en av de största talanger vi haft i svensk tennis, säger han.

"Kul att vinna SM"

Mila själv är helnöjd med segern.

– Det var riktigt kul att vinna SM, men finalen var tuff, säger hon till Mitt i.

Matchen gick till tre set och tie break.

–Tie break är så himla kort, det gäller att våga då, säger hon.

Att förlora gillar hon inte.

– Då blir jag besviken, men jag lär mig något från det också. Men det är inte roligt att förlora!

Även storebror, Vincent Berta, gjorde bra ifrån sig. Han slutade femma i pojksingel. Dessutom slutade Maximus Demburg bland de 16 bästa av 128 deltagare i pojksingel 12 år.

– Det är så roligt att vi skapat detta på så kort tid. När de yngre spelar bra smittar det av sig till andra, säger Julius Demburg.

Han vill dock inte kalla arbetet för en elitsatsning.

– Här är alla med. Det gäller att skapa förutsättningar för alla att få ut sin fulla potential utefter egen ambitionsnivå. Antingen "går" man på tennis, eller så tränar och tävlar man i tennis. Oavsett ska vi säkerställa bästa möjliga miljö för utveckling av idrottare. 

Racketfritids

RQT har även satsat på racketsfritids, med upphämtning, spel och läxläsning, som samlat ett 20-tal deltagare.

– Det har tyvärr inte slagit så väl ut som vi hoppats. Vi tror att priset varit för högt och att vi kom ut lite sent med informationen.

– Vi kommer att göra ett omtag och satsa ännu längre ned i åldrarna. Nu finns även ett bidrag hos kommunen som man kan söka. Vårt mål är att trycka ner racketpriserna, med hjälp av kommunen och partners, för att det ska bli "nästan gratis" för de yngre att prova på en racketsport.

Pensionärspadel

Även de äldre har hittat till racketanläggningen i Stora Wäsby. Nu drar seniorpadeln i gång på torsdagar med fika, padelspel och subventionerad lunch.

– Här har intresset varit stort. Vi blir gärna en samlingspunkt för 60-plussare som vill prova på en idrott.