Birkaskolans baracker ska bort. Två baracker på Ekebyhovsskolans område likaså. Dessutom ska förskolebarn från Ekebyhovs förskola byta lokaler. Men vart alla ska ta vägen är inte helt klart.

Bakgrunden och den gemensama nämmnaren till den stora lokalflytt som väntar under året är tidsbegränsade bygglov som går ut under 2024.

– Anledningen till att vi sitter i den här situationen är olika förseningar som påverkar. I det här fallet är det så att den nya skolan som ska uppföras på Ekebyhovsskolans område är nya lokaler till Birkaskolan. Försäljningen och bygglov har överklagats vilket gjorde att den ursprungliga tidsplanen inte håller. I den bästa av världar skulle de nya skolorna vara färdiga innan de tidsbegränsade byggloven löpt ut, säger Cecilia Moar, Ekerö kommuns fastighetschef.

Ekebyhovs förskola kan komma att flyttas till den nya förskolan i Tappsund.

Ekebyhovs förskola kan komma att flyttas till den nya förskolan i Tappsund.

Mikael Andersson

Just nu pågår en utredning hur allt ska lösas.

– I dagsläget utreder vi vilka ersättningslokaler vi kan erbjuda dem för att det ska bli minsta möjliga påverkan för verksamheterna, säger hon.

Kvar på området

Initialt tittas på vilka lokaler som kan användas av det redan befintliga beståndet. Där kommer Ekebyhovs förskola in i bilden. Deras lokaler har inte utgående bygglov.

– Fastighetsägaren kommer uppföra en ny skola på skolområdet som ska bli ersättningslokaler för Birkaskolan nästa år. I samband med det blir förskolan ganska omringad av byggprojekt vilket gör att vi har sett att det kommer bullra en del och kommer vara svårtillgängligt. För att underlätta för verksamheten kommer de att temporärt flytta till den nybyggda Tappsunds förskola, säger hon.

Cecilia Moar är Ekerö kommuns fastighetschef.

Cecilia Moar är Ekerö kommuns fastighetschef.

Ekerö kommun

Ekebyhovs förskola kan alltså i stället husera grundskoleelever under byggtiden.

– De är inte lika beroende av transporter och att vårdnadshavare ska följa med hela vägen, säger Cecilia Moar.

Kommunens nya förskola i Tappsund har ännu inte någon verksamhet.

Kommunens nya förskola i Tappsund har ännu inte någon verksamhet.

Mikael Andersson

Att förskolebarnen som i dag går på Ekebyhovs förskola ska lämna de lokalerna och flytta ner till den nybyggda förskolan i Tappsund står redan klart. Enligt kommunen har de berörda vårdnadshavarna fått besked att verksamheten lämnar lokalerna i maj och då flyttas till Tappsund.

Undantag gäller för de elever som börjar förskoleklass i höst. De får gå kvar tills de går på semester.

I andra baracken går elever i skolans A-spår, för elever med autism. De flyttas i höst till andra lokaler på skolområdet.

Ekebyhovsskolan har två baracker med utgående bygglov.

Ekebyhovsskolan har två baracker med utgående bygglov.

Stefan Källstigen

Plats för elever som börjar förskoleklass till hösten utreds.

– Vi utreder just nu möjligheten att de startar höstterminen i förskolans lokaler, säger Cecilia Moar.